30 Δεκ 2012

Οι δέκα καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.


Έχετε σίγουρα ακούσει τη λέξη «αντιοξειδωτικά», όπως σίγουρα έχετε ακούσει επίσης το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας και πόσο σημαντικό είναι να τα λαμβάνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα, για να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι πού θα τα βρείτε…

Συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο σημαντικές πηγές
αντιοξειδωτικών, εκείνων δηλαδή των «μαγικών» συστατικών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τροφές και παρεμποδίζουν τη δράση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.

Έρευνα δείχνει ότι οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, της ασθένειας Alzheimer και της νόσου Πάρκινσον.

Νορβηγοί και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια εκτεταμένη λίστα των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών τροφών. Όσον αφορά στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες ανά μερίδα, οι νικητές είναι:

1. Βατόμουρα

5,75 millimoles ανά μερίδα 100g


Αυτά τα θαυμάσια, απολαυστικά φρούτα του καλοκαιριού δεν έχουν λιπαρά και αποτελούν μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, οπότε καταναλώστε τα άφοβα. Απολαύστε τα σε smoothies ή σε μια σαλάτα φρούτων γαρνίρετε κάποιο γλυκό ή απλά καταναλώστε τα φρέσκα. Μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα διατηρήσετε έτσι για οποιαδήποτε χρήση όλο το χρόνο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε επικαλύπτοντας τα μούρα με ένα μίγμα από ζάχαρη και ασκορβικό οξύ (ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για το πώς θα το προμηθευτείτε), αν και γενικά καλύτερο είναι να τα παγώσετε αφού τα έχετε βράσει ελαφρά και έχετε προσθέσει ζάχαρη.

2. Καρύδια

3,72 millimoles ανά μερίδα 100g


Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντική τροφή για την υγεία. Δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων. Όσον αφορά όμως στην περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τα καρύδια φαίνεται να έχουν νικήσει την υπόλοιπη οικογένεια ξηρών καρπών με 3,72 millimoles ανά μερίδα. Συνοδεύστε τις σαλάτες σας με αυτά, ή αναμείξτε τα σε μούσλι, σε ρυζόγαλο ή σε τάρτα μήλου. Εκτός από γευστικά είναι και υγιεινά. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε πάνω από μια χούφτα καρύδια την ημέρα. Αν είστε υπέρβαροι, μια χούφτα τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή.

3. Φράουλες

3,58 millimoles ανά μερίδα 100g


Οι φράουλες είναι φρούτα, των οποίων και μόνο η εμφάνιση και το χρώμα, μας φτιάχνουν τη διάθεση, πόσο μάλλον η υπέροχη γεύση τους. Το καλύτερο είναι πως είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες, που μπορείτε να φάτε όσες θέλετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένας άλλος επίσης λόγος για τον οποίο αυτά τα φρούτα θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας είναι πως βρίθουν αντιοξειδωτικών και μπορείτε να τα απολαύσετε σχεδόν με όποιο τρόπο θέλετε. Είτε σαν επιδόρπιο, είτε σε smoothies, σε σαλάτες, ακόμη και σε κοκτέιλ - απλά φροντίστε να τις τρώτε όσο είναι ακόμη φρέσκιες.

4. Μαγειρεμένες αγκινάρες

3,56 millimoles ανά μερίδα 100g


Η… ταπεινή αγκινάρα, εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι και μια καλή πηγή σιδήρου. Μπορεί επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των διαταραχών του εντέρου αφήνοντας τα «καλά» βακτήρια εκεί για να συνεχίζουν τη δουλειά τους.

Μαγειρέψτε τις αγκινάρες για 20 λεπτά με μια ή δυο φέτες λεμόνι, ένα φύλλο δάφνης και αλάτι. Έτσι μπορείτε να απολαύσετε τόσο τα φύλλα, όσο και την καρδιά της.

5. Cranberries

3,13 millimoles ανά μερίδα 100g


Το cranberries είναι πραγματικά μια σούπερ-τροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του ουροποιητικού και πιθανώς άλλων λοιμώξεων.

Δεδομένου ότι είναι γενικά πολύ ξινά για να τα φάτε φρέσκα, δοκιμάστε τις κονσερβοποιημένες ποικιλίες και χρησιμοποιήστε τα τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα.

6. Σμέουρα

2,87 millimoles ανά μερίδα 100g


Τα σμέουρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από αμυγδαλίτιδα, μέχρι για πόνους στο στομάχι, αλλά και για την ενδυνάμωση της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Τώρα ξέρουμε ότι αυτά τα μούρα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά επίσης έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Μπορείτε να τα βρείτε και κατεψυγμένα και να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα φάτε τα με γιαούρτι για πρωινό.

7. Μύρτιλα

2,68 millimoles ανά μερίδα 100g


Τα μύρτιλα είναι ένα ακόμη «θαυματουργό» είδος μούρων, που αποτελούν πραγματικά σούπερ τροφές. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, καθώς διατηρούν της περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

8. Γαρίφαλα

2,64 millimoles ανά μερίδα 100g


Ποιος θα φανταζόταν ότι το γαρίφαλο, που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πιάτα κοτόπουλου, πίτες με κιμά, αλλά και γλυκά, θα μπορούσε να έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία; Το συγκεκριμένο μπαχαρικό βρίσκεται στο top 10 της λίστα των τροφών με αντιοξειδωτικά.

Αν και είναι λίγο δύσκολο να πάρετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από αυτό το μπαχαρικό -απλώς και μόνο επειδή το χρησιμοποιούμε συνήθως σε μικρές ποσότητες- θα πρέπει να προσπαθείτε να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

9. Χυμός σταφυλιού

2,56 millimoles ανά μερίδα 100g


Γνωρίζετε ήδη ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, κάνει καλό στην υγεία. Αλλά ο χυμός του σταφυλιού φαίνεται να είναι ακόμη καλύτερος -τουλάχιστον όσον αφορά στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο χυμός του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Η δράση αυτή έχει συνδεθεί με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του χυμού. Αλλά προσέξτε: ο χυμός του σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας. Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, αραιωμένο με νερό.

10. Χυμός από cranberries

2,47 millimoles ανά μερίδα 100g


Τα cranberries,όπως αναφέραμε, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τα φρέσκα, ωμά φρούτα είναι πολύ ξινά για να τα φάτε, αλλά ο χυμός τους είναι ο ιδανικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα οφέλη τους.

Δοκιμάστε να πιείτε ένα μικρό ποτήρι χυμό από cranberries κάθε μέρα -ειδικά αν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ή συνδυάστε το χυμό τους με παγωμένο τσάι για ένα δροσιστικό ποτό.


Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου