30 Δεκ 2012

Τα βιοπλαστικά από φυτικές πρώτες ύλες “πράσινη πανάκεια”;


Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών παγκοσμίως, Coca-Cola και Pepsi Co, παρουσίασαν φιλόδοξα σχέδια για χρήση ανακυκλώσιμων φιαλών κατασκευασμένων εξολοκλήρου από φυτικές ουσίες.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2011, η Pepsi ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το πρώτο πλαστικό μπουκάλι PET από ανακυκλώσιμα, επί το πλείστον φυτικά, υλικά. Η φιάλη της
Pepsi φτιάχνεται από βιοαποικοδομήσιμες πρώτες ύλες, όπως είναι το αγροστώδες φυτό switchgrass και τα κότσαλα του καλαμποκιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Coca-Cola παρουσίασε τη νέα συσκευασία PlantBottle που αποτελείται από ανανεώσιμα υλικά με βάση φυτικές ύλες σε ποσοστό 22,5% και από ανακυκλωμένο πλαστικό σε ποσοστό 25%.

Ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις που βλέπουν πίσω από τα βιοπλαστικά τα ίδια προβλήματα που ανακύπτουν με την παραγωγή της βιομάζας: εντατική καλλιέργεια με στόχο την παραγωγή πρώτων υλών βιομηχανικής χρήσης που συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων και αποψίλωση δασικών και άλλων περιβαλλοντικά ευαίσθητων εκτάσεων.

Σημειώνεται ότι τα βιοπλαστικά δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες καλλιεργήσιμης γης όπως η βιομάζα, ενώ είναι ανακυκλώσιμα πράγμα που σημαίνει μικρότερη πρωτογενή παραγωγή.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “πράσινη πανάκεια” καθώς δεν έχει ακόμα διακριβωθεί κατά πόσο είναι βιοαποικοδομήσιμα ή κατά πόσο εκλύουν τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.

Πηγή:http://www.econews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου