28 Δεκ 2012

Κτίζει θέσεις το ελληνικό μήλο στη Μέση Ανατολή.


Με αξιώσεις ακολουθούν τον δρόμο των εξαγωγών για δεύτερη συνεχόμενη εμπορική περίοδο τα ελληνικά μήλα. Η περσινή χρονιά ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για νέες αγορές στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, ενώ φέτος έχει γίνει πιο συστηματική προετοιμασία και η απορρόφηση είναι σημαντικά υψηλότερη.

Οι τιμές παραγωγού ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και
την ποιότητα και ήταν αυξημένες σχεδόν κατά 5 λεπτά το κιλό, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.
Οι τιμές παραγωγού, που διαμορφώθηκαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου, ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και την ποιότητα και ήταν αυξημένες σχεδόν κατά 5 λεπτά το κιλό, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής έως και 30%. Βέβαια η άνοδος αυτή φαίνεται να μην ικανοποιεί τους παραγωγούς, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη απορρόφηση σημειώνεται από την Αίγυπτο, που αγοράζει τα κόκκινα μήλα μεσαίου μεγέθους, ενώ αυξημένη κινητικότητα παρουσιάζουν και οι αγορές των Βαλκανίων. Συζητήσεις έχουν γίνει και με το Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να αρχίσει τις αγορές με το νέο έτος. Μικρή ροή έχει ξεκινήσει και στις εξαγωγές των κίτρινων και πράσινων μήλων, που απευθύνονται στη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, οι εξαγωγές μήλων μέχρι στιγμής υπολογίζονται στους 11.897 τόνους, σε σύγκριση με τους 5.776 τόνους της αντίστοιχης εβδομάδας πέρυσι. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, ξεκίνησε σχετικά μουδιασμένα, ωστόσο πλέον έχει αρχίσει να ζωντανεύει εξαιτίας των εορτών.

Για μια ακόμη χρονιά, την υπεραξία του προϊόντος φαίνεται να απολαμβάνουν οι παραγωγοί που βρίσκονται σε οργανωμένες ομάδες, που διαχειρίζονται μόνες τους το προϊόν τους. Οι τιμές των κόκκινων μήλων μεγέθους μεγαλύτερου από 75 χιλιοστά πωλούνται στα 1,30 ευρώ το κιλό το μονόσειρο τελάρο και στα 1,25 ευρώ το κιλό χύμα, όπως μας πληροφορεί ο Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Το μικρότερο μέγεθος από 70-75 χιλιοστά πωλείται στα 0,85 ευρώ το κιλό και το μέγεθος των 65-70 χιλιοστών στα 0,80 ευρώ το κιλό.

Στην περιοχή της Καστοριάς τα κόκκινα μήλα πωλήθηκαν από τους παραγωγούς στα 40-45 λεπτά το κιλό, στην Άρνισσα και στην Παναγίτσα στα 45-50 λεπτά το κιλό και στους Πύργους Εορδαίας στα 55-65 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον Γιώργο Πουλτσίδη, διευθυντή της KIKU Hellas.

Όσο για τους παραγωγούς των μήλων της συγκεκριμένης ποικιλίας, η εκκαθάριση γίνεται στο τέλος της χρονιάς, με την περσινή τιμή να διαμορφώνεται στα 72 λεπτά το κιλό. Τα πράσινα και τα κίτρινα μήλα πωλούνται στα επίπεδα των 30-55 λεπτών το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος, ενώ το φιρίκι που πρόσφατα έγινε ΠΟΠ προϊόν πωλείται στα επίπεδα των 1,5 ευρώ το κιλό.

Κατσένιος Νίκος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου