26 Δεκ 2012

Στερητικά συμπτώματα προκαλεί η δίαιτα.


Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ όταν κάνουμε δίαιτα, η έλλειψη λιπαρών και ζάχαρης από τον οργανισμό προκαλεί χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα να μας κάνουν να λαχταράμε αυτά που στερούμαστε.

Οι Καναδοί ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη υποστηρίζουν μάλιστα ότι η δίαιτα ασκεί στον εγκέφαλο τις
ίδιες επιδράσεις με εκείνες που εκδηλώνουν όσοι «κόβουν» εθιστικές ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το τσιγάρο.

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, ο εγκέφαλος των οποίων είναι παρόμοιος σε πολλά σημεία με τον ανθρώπινο.

"Όταν αλλάξαμε τη διατροφή των τρωκτικών τα οποία τρέφονταν ανθυγιεινά, ανέπτυξαν στερητικά συμπτώματα και φάνηκαν πιο ευάλωτα σε στρεσογόνες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα φαύλος κύκλος μη ισορροπημένης διατροφής", ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Stephanie Fulton, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και στο Τμήμα Φυσιολογίας του πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας», για έξι εβδομάδες τάιζαν μία ομάδα ποντικιών με διαιτολόγιο φτωχό σε λιπαρά και μία άλλη ομάδα με ένα διαιτολόγιο που περιλάμβανε πολλά λιπαρά, ενώ παράλληλα κατέγραφαν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν τα ζώα.

Στη διάρκεια αυτή, τα τρωκτικά που κατανάλωναν τα πολλά λίπη παρουσίασαν αύξηση κατά 11% στην περίμετρο της κοιλιάς τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τροποποίησαν τη διατροφή των ζώων, βάζοντάς τα ουσιαστικά να κάνουν δίαιτα, ενώ τα υπέβαλλαν παράλληλα και σε εξετάσεις εγκεφαλικής λειτουργίας.

Τα ποντίκια που έτρωγαν τα πολλά λιπαρά και μετά "έκαναν δίαιτα", εκδήλωσαν αγχώδη συμπεριφορά, ενώ και η εγκεφαλική λειτουργία τους παρουσίαζε αλλαγές σε σχέση με εκείνη των ποντικιών που τρέφονταν φυσιολογικά.

Πηγή: Pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου