29 Δεκ 2012

Στο μικροσκόπιο οι ελληνικοί σπόροι για μεταλλαγμένα.


Αναλύσεις για ανίχνευση προσμίξεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε συμβατικούς θα πραγματοποιεί πλέον ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.


Ειδικότερα οι εργαστηριακές αναλύσεις θα αφορούν σε σπόρους τεύτλων, αραβόσιτου, σόγιας, βαμβακιού και τομάτας. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν αναλύσεις που
θα περιλαμβάνουν: α) Ποιοτική ανίχνευση, β) Ποσοτικό προσδιορισμό, γ) Ταυτοποίηση και δ) Ανάλυση για παρουσία επιμόλυνσης.

«Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην πρωτογενή μας παραγωγή» τονίζει σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την ανάθεση στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ των εργαστηριακών εξετάσεων, για την ανίχνευση προσμίξεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε συμβατικούς σπόρους σποράς, συνολικής αξίας 24.600 ευρώ.

Με την υπογραφή της ανάθεσης της σύμβασης έργου μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, τίθεται σε εφαρμογή η ΚΥΑ που εξουσιοδοτεί και χρηματοδοτεί τον οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να διενεργήσει εργαστηριακές αναλύσεις σε συμβατικούς σπόρους σποράς με σκοπό την ανεύρεση πιθανών προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει τα εξής:

«Η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελεί κύριο άξονα της πολιτικής μας. Βασικά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη αυτή αποτελούν τόσο η ποιότητα όσο και η ασφάλεια των γεωργικών και ζωοκομικών μας προϊόντων αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.  Σε καμία περίπτωση δε θα ναρκοθετήσουμε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με την είσοδο στην ελληνική γη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν θέση στην πρωτογενή μας παραγωγή. Με την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κάνουμε πράξη την υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού μέτρου, το οποίο ξεκίνησε με την υπογραφή της ΚΥΑ του Ιουλίου, για τη συνέχιση της εγγύησης της υψηλής ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων. Στην προσπάθειά μας αυτή δε θα κάνουμε εκπτώσεις».


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου