23 Δεκ 2012

Εξωσωματική γονιμοποίηση : Το αβοκάντο τριπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας.


Η κατανάλωση αβοκάντο και ελαιολάδου θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, υποστηρίζουν ερευνητές.

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως ως μέρος της μεσογειακής διατροφής μπορεί να τριπλασιάσουν τις
πιθανότητες επιτυχίας για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, ήταν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος διατροφικού λίπους για τις επίδοξες μητέρες.

Όσες κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, από εκείνες που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Αντιθέτως, οι γυναίκες που έτρωγαν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, παρήγαγαν λιγότερα “καλά” ωάρια για χρήση στη θεραπεία της γονιμότητας.

Οι Αμερικανοί ειδικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη πιστεύουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι προστατεύουν την καρδιά, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη γονιμότητα μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, και πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Jorge Chavarro είπε ότι τα καλύτερα είδη τροφίμων είναι τα αβοκάντο, τα οποία έχουν πολλά μονοακόρεστα λιπαρά και χαμηλά επίπεδα άλλων ειδών λίπους, και το ελαιόλαδο.

Ανέφερε ότι αν και η μελέτη ήταν μικρή, τα ευρήματα αξίζουν περαιτέρω έρευνας. Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό ότι τα διαιτητικά λίπη σχετίζονται με την έκβαση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Chavarro, τα υψηλότερα επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών συνδέθηκαν με υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων ζωντανών βρεφών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 147 γυναίκες που επρόκειτο να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση στο Κέντρο Γονιμότητας του Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την πρόσληψη διαφόρων διατροφικών λιπών και συνέκριναν την έκβαση της θεραπείας γονιμότητας με το υψηλότερο και το χαμηλότερο τρίτο πρόσληψης κάθε κατηγορίας.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τα υψηλότερα επίπεδα όλων των τύπων λιπαρών είχαν λιγότερα “καλά” ωάρια για χρήση στη θεραπεία.

Ο καθηγητής Chavarro επεσήμανε ότι η σχέση οφείλεται στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων πολυακόρεστων λιπαρών παρήγαγε φτωχότερη ποιότητα εμβρύων.

Οι υψηλότερες προσλήψεις μονοακόρεστων λιπαρών συνδέθηκαν με 3,4 φορές υψηλότερο ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών συγκριτικά με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Για όσες έτρωγαν λιγότερο, τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούσαν το εννέα τοις εκατό των θερμίδων της διατροφής τους, ενώ για όσες έτρωγαν περισσότερο αποτελούσαν το ένα τέταρτο.

Ο καθηγητής Chavarro ανέφερε επίσης ότι οι διαφορετικοί τύποι λιπαρών είναι γνωστό ότι έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στις βιολογικές διεργασίες που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής - όπως τα επίπεδα φλεγμονής ή την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

“Ωστόσο, δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή ποιοί βιολογικοί μηχανισμοί διέπουν τις σχέσεις που βρήκαμε”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ψάρια παραμένουν πηγή «καλών» ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πηγή: dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου