21 Μαρ 2013

Ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα σε Γαλλία και Τουρκία.


Οι προοπτικές εξαγωγών στις αγορές της Γαλλίας και της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα των «Ημερών Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους σε αυτές.



Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν από τα ελληνικά Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών στις δυο χώρες.

Στις εισηγήσεις τους, οι Γραμματείς ΟΕΥ Α΄, Σπύρος Δάκογλου και Ευγενία Κέππα περιέγραψαν το οικονομικό κλίμα σε Γαλλία και Τουρκία αντίστοιχα και αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες που υπάρχουν στις συγκεκριμένες αγορές για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Γαλλία είναι ο 8ος πελάτης των ελληνικών προϊόντων, ο 4ος προμηθευτής της χώρας μας και ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Το διμερές εμπόριο είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας με τις ελληνικές εξαγωγές το 2012 να έχουν διαμορφωθεί στα 619,1 εκατ. ευρώ (από 545,3 εκατ. το 2009) και τις εισαγωγές στα 1,94 δις. ευρώ (από 3,1 δισ. ευρώ το 2009).

Όπως εξήγησε ο κ. Δάκογλου, οι Γάλλοι καταναλωτές έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη, αυξημένη καταναλωτική συνείδηση και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα κάτι που αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα και στις καταναλωτικές επιλογές.

Όσον αφορά στο διμερές εμπόριο Ελλάδος- Τουρκίας κατά την περίοδο 2008-2012 παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (στα 810,48 εκατ. από 578,18 εκατ. ευρώ) και μείωση των εισαγωγών (στα 838,39 εκατ. το 2012 από 1,61 δισ. ευρώ το 2008) με παράλληλη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου (το οποίο, ωστόσο παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας) από τα 1,033 δισ. στα 27,91 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, κατά την ομιλία της, η κ. Κέππα στο δασμολογικό καθεστώς που ισχύει για τρόφιμα και ποτά, αλλά και στο προφίλ των Τούρκων καταναλωτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για νέα προϊόντα αλλά είναι προσεκτικοί στη σχέση ποιότητας/ τιμής.

Προϊόντα με θετικές προοπτικές στην τουρκική αγορά είναι: κακάο, σοκολατοειδή – καφές – κρασί – κατεψυγμένα – προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης– βιολογικά – έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα – gourmet – εθνικά προϊόντα – προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Η κ. Κέππα αναφέρθηκε επίσης στον τουρκικό κατασκευαστικό τομέα ο οποίος –όπως η ίδια σημείωσε- είναι ιδιαίτερα δυναμικός (ο δεύτερος παγκοσμίως) αντιπροσωπεύοντας το 6% του ΑΕΠ της Τουρκίας. Ξένες τεχνικές εταιρίες αναλαμβάνουν έργα μέσω κοινοπραξιών με τουρκικές, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για την παροχή τεχνογνωσίας.

Στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων η γειτονική χώρα έχει σημαντική εξάρτηση από τις εισαγωγές οι οποίες την τελευταία δεκαετία τριπλασιάστηκαν σε αξία. Το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν σε 7,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 31%. Αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10% ετησίως καταγράφει η τουρκική αγορά καλλυντικών και ειδών προσωπικής περιποίησης με έντονο το ενδιαφέρον για φυσικά προϊόντα και αντιηλιακά. Το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2011, ενώ η συνολική αξία των τουρκικών εισαγωγών καλλυντικών ήταν 1 δισ. δολ. σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2004.

Ταχέως αναπτυσσόμενη είναι επίσης η αγορά πλαστικών με την εγχώρια παραγωγή ωστόσο να καλύπτει μόλις το 15% της ζήτησης, ενώ πολλά περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως υδροηλεκτρική και αιολική, αφού στα φωτοβολταϊκά υπάρχουν περιορισμοί). Η εγχώρια πρωτογενής παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1/3 της κατανάλωσης με τις ενεργειακές ανάγκες να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες.

Στο μέτωπο του τουρισμού καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα Τούρκων ωστόσο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι μικρός. Από 202.348 οι Τούρκοι τουρίστες το 2009, αυξήθηκαν το 2010 σε 561.198 (αύξηση 180%). Ακολούθησε μείωση 2% (552.090 άτομα) το 2011, ενώ στο εννιάμηνο του 2012 ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα έφτασε τις 466.166 άτομα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ενώ ο προϊστάμενος του τμήματος Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΘ, Αντώνης Μπούμπουλας έκανε μια σύντομη παρουσίαση του έργου WIDE στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η σημερινή εκδήλωση. Ακολούθησαν και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των στελεχών του ΥΠΕΞ και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.



Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου