5 Φεβ 2012

Παράταση μέχρι τις 15/2 για τον Εναλλακτικό Τουρισμό.


Μέχρι τις 15.02.2012 παρατείνεται η ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis, έως και την 24η ώρα της ημέρας που έχει καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.
Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Η συγκεκριμένη Πράξη αποσκοπεί:


•           Στη διαφοροποίηση και στον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επιχειρηματική αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

•           Στην ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος.

•           Στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσω της Πράξης "Εναλλακτικός Τουρισμός", θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ή περισσότερων ειδικών ή/και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως:

•           Αθλητικός τουρισμός αναψυχής

•           Θαλάσσιος τουρισμός

•           Τουρισμός υπαίθρου

•           Γαστρονομικός τουρισμός

•           Τουρισμός υγείας και ευεξίας

Περιοχή εφαρμογής
Όλη η Ελλάδα

Τομείς ενδιαφέροντος

Τουρισμός

Σε ποιους απευθύνεται

Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Κοινωνία Αστικού Δικαίου) τα οποία:

•           Έχουν, τουλάχιστον έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), από αυτούς που περιλαμβάνονται στον Πίνακα 2 του παρόντος Οδηγού (εφεξής επιλέξιμος Κ.Α.Δ.)

•           Λειτουργούν νόμιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

•           Έχουν έναρξη δραστηριότητας του επιλέξιμου Κ.Α.Δ. πριν από την 1/1/2010

Δίδεται πλέον η δυνατότητα η επιχείρηση να κάνει επέκταση δραστηριότητας σε νέο ή νέους επιλέξιμο/επιλέξιμους Κ.Α.Δ., που περιλαμβάνονται στον Τροποποιημένο Οδηγό του Προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι ήδη διαθέτει τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων Κ.Α.Δ., πριν την 1.1.2010.

Τα ανωτέρω φυσικά ή νοµικά πρόσωπα δύνανται να υποβάλλουν την επενδυτική τους πρόταση, είτε µεµονωµένα, είτε από κοινού, µε τη µορφή Συνεργασίας, µαζί µε τουλάχιστον µία (1) από τις τουριστικές επιχειρήσεις των Κ.Α.∆. 55 ή/και 79 του Πίνακα 2 του παρόντος Οδηγού, η οποία συστήνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ των εταίρων και υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.

Eξαιρούνται και δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί ή / και οι θυγατρικές τους.

Όροι και προϋποθέσεις

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω ...

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θεωρούνται οι επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

•           Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εναλλακτικών µορφών τουρισµού.

•           Η επιχείρηση λειτουργεί νόµιµα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόµενες από το νόµο άδειες λειτουργίας ή / και άδειες άσκησης επαγγέλµατος.

•           Η επιχείρηση είναι υφιστάµενη µε ηµεροµηνία Έναρξης ∆ραστηριότητας πριν την 1/1/2010.

•           Η Επιχείρηση δεν έχει αποκτήσει έννομο δικαίωμα λήψης ενίσχυσης κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) από προγράμματα και δράσεις κρατικών ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis τα οποία αθροιστικά μαζί με την αιτούμενη επιχορήγηση υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ.

•           Η επιχείρηση δεν έχει λάβει άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιµες δαπάνες αν από τη σώρευση µε ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας προκύπτει ένταση ενίσχυσης µεγαλύτερη από αυτήν που καθορίζεται µε βάση συγκεκριµένα δεδοµένα εκάστης περίπτωσης σε Κανονισµό περί απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

•           Η Επιχείρηση δεν είναι προβληµατική

•           ∆εν εκκρεµεί σε βάρος της επιχείρησης διαδικασία ανάκτησης, µέρους ή όλου, χορηγηθείσας ενίσχυσης.

•           Κάθε επιχείρηση έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μία μόνο πρόταση και έχει καταθέσει το σύνολο των δικαιολογητικών που αναλύονται στην παράγραφο 4.4.2 του παρόντος Οδηγού.

•           Το ύψος του προϋπολογισµού του προτεινόµενου επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών / ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης κατά την τελευταία χρήση.

•           Η επιχείρηση δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» .

Δίδεται πλέον η δυνατότητα η επιχείρηση να κάνει επέκταση δραστηριότητας σε νέο ή νέους επιλέξιμο/επιλέξιμους Κ.Α.Δ., που περιλαμβάνονται στον Τροποποιημένο Οδηγό του Προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι ήδη διαθέτει τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων Κ.Α.Δ., πριν την 1/1/2010.

Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που θα εγκριθούν ορίζεται έως δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της Υπουργικής Απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στην Πράξη.

Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στις 10.000€ και ο μέγιστος προϋπολογισμός μπορεί να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 400.000€.

Το ύψος της Δημόσιας Χρηματοδότησης ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στο 50%.

Τι χρηματοδοτείται

•           Εξοπλισμός

•           Κτιριακά - Διαμόρφωση χώρων - Ειδικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις

•           Προβολή - Προώθηση

•           Υπηρεσίες Συμβούλων

•           Άλλες δαπάνες

Προϋπολογισμός

€ 20.000.000

Αναλυτικά:

•           13.645.616 € από το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»

•           1.618.456 € από το ΠΕΠ Αττικής

•           938.490 € από το ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης (Κεντρική Μακεδονία)

•           930.498 € από το ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης (Δυτική Μακεδονία)

•           1.789.031 € από το ΠΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου (Στερεά Ελλάδα)

•           1.077.909 € από το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Νότιο Αιγαίο)

Περίοδος υποβολής

από 4/1/2012 έως 15/2/2012

Η υποβολή των προτάσεων και η αποστολή τους θα γίνεται σε έναν από τους εταίρους του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε., με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητα του καθενός καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

Το σημείο υποβολής που θα έχει επιλεγεί κατά την ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης ορίζεται ως μοναδικό και υποχρεωτικό σημείο υποβολής του φυσικού φακέλου. Η υποβολή και αποστολή του φυσικού φακέλου σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πέραν του οριζόμενου συνιστά λόγο απόρριψης της πρότασης.

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται µε το «Έντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που παρέχει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 04/01/2012 και μέχρι τις 15/02/2012 μέσω του διαδικτυακού τόπου www.ependyseis.gr/mis. Ως προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 24η ώρα της ημέρας που έχει καθοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής.

Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, που ορίζεται κατά την προκήρυξη της πράξης δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.

Το έντυπο υποβολής όπως και όλα τα έντυπα της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρίσκουν στο διαδικτυακό τόπο www.ependyseis.gr, καθώς και στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους:

•           του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού www.yppo.gr

•           της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού www.visitgreece.gr

•           του ΕΣΠΑ www.espa.gr

•           της ΕΥΔ/ΕΠΑΕ www.antagonistikotita.gr

•           του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. www.efepae.gr καθώς και

•           των διαδικτυακών τόπων των εταίρων του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και των συνεργαζόμενων με τον Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Φορέων

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική. Προτάσεις που δεν έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά δεν θα αξιολογούνται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο υποψήφιος επενδυτής εκτυπώνει το υποβληθέν έντυπο υποβολής, το οποίο μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στην Παράγραφο 4.4.2 του παρόντος Οδηγού, αποτελούν το φυσικό φάκελο υποψηφιότητας.

Ο φυσικός φάκελος υποψηφιότητας υποβάλλεται υποχρεωτικά, είτε ιδιοχείρως, είτε ταχυδρομικώς, είτε µε ταχυμεταφορά, εντός δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων.

Στην περίπτωση υποβολής του φυσικού φακέλου ιδιοχείρως, αυτός θα πρωτοκολλείται, κατά την παραλαβή του, ως εισερχόμενο έγγραφο στο κεντρικό πρωτόκολλο των κατά τόπους εταίρων του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε.. Η ημερομηνία πρωτοκόλλησης του φακέλου θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο εμπρόθεσμης υποβολής.

Στην περίπτωση αποστολής ταχυδρομικώς ή με ταχυμεταφορά, ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα αποστολής ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ - συστημένη αποστολή) ή στο παραστατικό αποστολής της εταιρείας ταχυμεταφοράς, η οποία θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη. Η απόδειξη αποστολής των ΕΛΤΑ ή της εταιρείας ταχυμεταφοράς θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο εμπρόθεσμης υποβολής.

Προτάσεις που θα αποσταλούν μετά τις ανωτέρω οριζόμενες προθεσμίες θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν αξιολογούνται.

Για να θεωρηθεί ότι η διαδικασία παραλαβής ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα, θα πρέπει:

•           Η ηλεκτρονική υποβολή να ολοκληρωθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων

•           Να έχει πραγματοποιηθεί η υποβολή/αποστολή του φυσικού φακέλου υποψηφιότητας μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου