5 Φεβ 2012

Προτάσεις για επενδύσεις σε χαμηλά θερμοκήπια.


Tα προβλήματα με τους ξένους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ηλείας και η μη επιλεξιμότητα επενδύσεων των χαμηλών θερμοκηπίων σε αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.


Αυτό τονίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ και βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, μετά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Όσον αφορά τις πρώιμες θερμοκηπιακές καλλιέργειες των λαχανοκηπευτικών και της φράουλας, ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι «οι πρώιμες θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι κομμάτι της ελληνικής γεωργίας που της προσδίδουν μοναδικά πλεονεκτήματα. Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας κατέχει εξέχουσα θέση στη χώρα σχετικά με τέτοιου είδους γεωργικές δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία ,η ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας κατέχει τα πρωτεία στην καλλιέργεια και παραγωγή πρώιμης φράουλας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό. Η καλλιεργούμενη έκταση είναι περί τις 4.000 στρέμματα χαμηλών θερμοκηπίων τύπου toll και η συνολική απόδοση ξεπερνά τους 50.000 τόνους ετησίως.
Βέβαια, όπως τονίζει ο βουλευτής, η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί ένα κλασσικό επιτυχές παράδειγμα επενδύσεων γνώσης και κεφαλαίων σε μια εύφορη γη της πατρίδας μας με ευνοϊκό κλίμα, με ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα γενικότερα.
Ωστόσο, προβλήματα που αφορούν τους ξένους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και η μη επιλεξιμότητα επενδύσεων των χαμηλών θερμοκηπίων σε αναπτυξιακά προγράμματα, είναι βασικά και πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την Πολιτεία. Παράλληλα, η εκπαίδευση των γεωργών, η επιστημονική υποστήριξη στη δουλειά τους και η οργάνωσή τους σε υγιή κι αποτελεσματικά σχήματα είναι ακόμα μια πρόκληση που πρέπει να λάβει θετική απάντηση.
Ο ίδιος αναφέρει ότι «ως Ν.Δ. επεξεργαζόμαστε στοχευμένη πρόταση στο πλαίσιο του κυβερνητικού μας προγράμματος για την καταγραφή και αξιοποίηση των περιοχών της πατρίδας μας, που ευνοούν την παραγωγή πρώιμων και υπερπρώιμων αγροτικών προϊόντων.
Ειδικότερα, για τη Δυτική Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένου και του δυτικού μέρους της Αιτωλοακαρνανίας, διερευνούμε διεξοδικά την οργανωμένη επέκταση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, των καλλιεργειών σε υψηλά tolls και των πρώιμων υπαίθριων λαχανοκηπευτικών.
Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις. Αυτό οραματιζόμαστε, αυτό πιστεύουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου