8 Φεβ 2012

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων από 15 Φλεβάρη.

Με στόχο να μπορούν οι αγρότες να υποβάλουν αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) από τις 15 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς παραλαβής αιτήσεων.
Έχει ήδη υπογραφεί η ανανέωση της σύμβασης μεταξύ υπουργείου και κοινοπραξίας ΠΑΓΕΣΕΣ-Neuropublic.
Το δυσκολότερο κομμάτι θα είναι – όπως κάθε χρόνο – η εκκίνηση της διαδικασίας σύνδεσης των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με την ΠΑΣΕΓΕΣ και το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τις Ενώσεις που δεν ήταν «φρόνιμες» το 2011 και εάν θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των δηλώσεων, παρόλο που ήδη έχει υπογραφεί η ανανέωση της σύμβασης μεταξύ υπουργείου και κοινοπραξίας ΠΑΓΕΣΕΣ-Neuropublic.

Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα η συγκέντρωση όλων των προέδρων των ΕΑΣ, όπου ορίζεται μία – συνήθως ενιαία – τιμολογιακή πολιτική για τις παράλληλες εργασίες και υπηρεσίες ΟΣΔΕ (εκτύπωση αντιγράφου κ.λπ.). Στο θέμα της τιμολόγησης μένει να δούμε τι στάση θα τηρήσει και το υπουργείο, που πέρυσι έπαιζε ρόλο θεατή και άφηνε την ΠΑΣΕΓΕΣ να παίζει κατά βούληση τον ρόλο του… κλειδοκράτορα της πύλης του ΟΣΔΕ. Να σημειώσουμε εδώ ότι παραμένει το κόστος ενεργοποίησης στα 28 ευρώ ανά αίτηση, που είναι το ποσό αμοιβής από το υπουργείο προς στην ΠΑΣΕΓΕΣ και ότι το υπουργείο επιμένει στη δωρεάν υποβολή αιτήσεων στις Ενώσεις.
Βέβαια, για την ΠΑΣΕΓΕΣ όλα αυτά είναι πολύ νωρίς να γίνουν, αφού οι συνεταιρισμοί ενεργοποιούνταν συνήθως γύρω στον Μάρτιο και ξεκινούσαν την παραλαβή αιτήσεων τον Μάιο. Όμως το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θέλουν να γίνουν όλα τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα. Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι θα λειτουργήσει έγκαιρα η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων μέσω του δικτυακού τόπου του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) για όσους έχουν μηδενικές ή μικρές μεταβολές στα στοιχεία τους. Όλες οι προετοιμασίες από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, γίνονται για να «ανοίξει» το σύστημα στα μέσα Φλεβάρη και για τις Ενώσεις.
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, που απασχολεί τους παραγωγούς είναι το «πότε θα βγει η εγκύκλιος για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων;» Συνήθως δημοσιευόταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα μέσα Ιανουαρίου, έτσι ώστε να έχουν γίνει όλες οι μεταβιβάσεις πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Η καθυστέρηση από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα οδηγήσει κατ’ επέκταση στο φαινόμενο να «τρέχουν» παράλληλα οι μεταβιβάσεις και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τις υπηρεσίες. Οι πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι η εγκύκλιος θα είναι έτοιμη στις αρχές Φεβρουαρίου.


Πηγή:

http://www.agronews.gr/?pid=186&aid=76118&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου