5 Φεβ 2012

ΣΠΕΦ: Δεν μπορούν μόνο τα φωτοβολταϊκά να στηρίξουν τη χώρα.


Από το φθινόπωρο όπως είναι γνωστό, υφιστάμεθα κατά σειρά μηνών από τον ΔΕΣΜΗΕ ληξιπρόθεσμες μηνιαίες πληρωμές με υπερημερίες τουλάχιστον ενός μήνα κάθε φορά οι οποίες και επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού μας με επιπλέον επιτόκιο υπερημερίας 2,21%, αφού οι σχετικές συμβάσεις μας έχουν εκχωρηθεί σε τράπεζες ως εξασφάλιση και εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης μας τονίζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά. Συνδυάζοντας αυτό με το γεγονός ότι το 80% των εσόδων μας οδεύει στην τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού μας, αφού οι επενδύσεις μας είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος πως αδυνατούμε να διατηρηθούμε επί μακρόν στην τρέχουσα κατάσταση. Τέλος η σε μηνιαία βάση απόδοση ΦΠΑ που δεν έχουμε εισπράξει αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τα μέλη μας.
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ:

Σχετικά με όλα όσα οικονομικά εξελίσσονται στον κλάδο της ενέργειας αλλά και στην χώρα ευρύτερα το τελευταίο διάστημα, η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά ως παραγωγικός
κλάδος καλείται να παίξει έναν ιδιάζοντα και πολυσχιδή ρόλο. Της ζητείται μάλιστα ταυτόχρονα να επιτύχει πολλαπλούς και πολυδιάστατους στόχους που έχουν να κάνουν κυρίως με:

- Στήριξη της ανάπτυξης σε διεσπαρμένο γεωγραφικό και κοινωνικό πλάτος ή καλύτερα την συγκράτηση της απύθμενης ύφεσης που χαρακτηρίζει την υπόλοιπη οικονομία.

- Στήριξη των φορολογικών εσόδων του Κράτους αφού είναι μια δραστηριότητα με μηδενική δυνατότητα φοροδιαφυγής στην λειτουργία των επαγγελματικών φωτοβολταϊκών μονάδων. Συγκεκριμένα σε ετήσια βάση τα φορολογικά έσοδα από την λειτουργία των 500 MW επαγγελματικών φωτοβολταϊκών που λειτουργούν σήμερα ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η φοροσυλλογή και απόδοση ΦΠΑ από τις πωλήσεις τους φθάνει τα επιπλέον 36 εκατ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα μάλιστα βαίνουν αυξανόμενα αφού όσο μειώνονται οι λογιστικές αποσβέσεις του εξοπλισμού τους, αυξάνεται η φορολογητέα ύλη.

- Μη επιβάρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας με εισαγόμενη καύσιμη πρώτη ύλη για την λειτουργία τους. Πράγματι η λειτουργία των Φ/Β μονάδων έχει μηδενική εξάρτηση από εισαγωγές σε πρώτες ύλες συνεισφέροντας έτσι μόνο θετικά στην οικονομία και ενεργειακή ανεξαρτησία και μάλιστα για διάστημα τουλάχιστον 25ετών που φθάνει η εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

- Συνεισφορά στην απασχόληση με πολυποίκιλο τρόπο αφού μεγάλο εύρος θέσεων εργασίας συνοδεύει την εγχώρια παραγωγή εξοπλισμού, την μελέτη και εγκατάσταση των μονάδων, την χρηματοδότηση τους αλλά και την συντήρηση και λειτουργία τους.

- Στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος όπου τα φωτοβολταϊκά έχουν εσχάτως αναδειχθεί στον τελευταίο σημαντικό και αξιόπιστο δανειολήπτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, συντηρώντας τον μάλιστα καταβάλλοντας ως και διψήφια επιτόκια παρά την συρρίκνωση του Euribor σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησίον της μονάδας.

Σε όλες τις ανωτέρω μακροοικονομικές «δοκιμασίες» τα φωτοβολταϊκά μάλλον αριστεύουν. Εσχάτως ωστόσο τους ζητείται να συνδράμουν και σε άλλα μικροοικονομικά μέτωπα που έχουν «ξεσπάσει» στον κλάδο της ενέργειας και έχουν να κάνουν με την στήριξη και εξυγίανση του ταμείου του ΔΕΣΜΗΕ. Οι επαγγελματίες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β εκπροσωπούμενοι από τον ΣΠΕΦ, με ωριμότητα μετείχαμε στην δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αναθεώρηση των Feed-in-Tariffs αλλά και της άρσης των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού που δυστυχώς βρίθει τέτοιων. Επιζητώντας πάντοτε τεχνοκρατική και δίκαιη προσέγγιση στις παρεμβάσεις του Υπουργείου στο θέμα, τούτο κατέληξε σε μια εφάπαξ μείωση για τις νέες συμβάσεις ίση με 12,5%, με ανά εξάμηνο επιπλέον μειώσεις της τάξης του 7%. Παρ' ότι θεωρούμε πως τα επαγγελματικά Φ/Β θίχτηκαν μάλλον περισσότερο ως ΑΠΕ ακόμη και από τα ομόσταβλα τους οικιακά, θα αντιπαρέλθουμε κάθε περιττού πλέον σχολιασμού και θα σταθούμε στην επόμενη μέρα που λέγεται εμπρόθεσμες πληρωμές ΔΕΣΜΗΕ.

Από το φθινόπωρο όπως είναι γνωστό, υφιστάμεθα κατά σειρά μηνών από τον ΔΕΣΜΗΕ ληξιπρόθεσμες μηνιαίες πληρωμές με υπερημερίες τουλάχιστον ενός μήνα κάθε φορά οι οποίες και επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού μας με επιπλέον επιτόκιο υπερημερίας 2,21%, αφού οι σχετικές συμβάσεις μας έχουν εκχωρηθεί σε τράπεζες ως εξασφάλιση και εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης μας. Συνδυάζοντας τούτο με το γεγονός ότι το 80% των εσόδων μας οδεύει στην τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού μας, αφού οι επενδύσεις μας είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος πως αδυνατούμε να διατηρηθούμε επί μακρόν στην τρέχουσα κατάσταση. Τέλος η σε μηνιαία βάση απόδοση ΦΠΑ που δεν έχουμε εισπράξει αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τα μέλη μας.

Έχοντας ουσιαστικά αλλά και οικονομικά πλέον συνεισφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια του Υπουργείου να εξυγιάνει τον χώρο της ενέργειας αλλά και τον ΔΕΣΜΗΕ ταμειακά, δικαιούμαστε να προσδοκούμε την άμεση «είσπραξη» των ωφελημάτων από τις παρεμβάσεις αυτές όπως θεσπίστηκαν το οποίο άλλωστε και το ίδιο το ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε. Στο σημείο αυτό είναι περισσότερο από σημαντικό να αναφέρουμε πως τα έσοδα από την λειτουργία των επαγγελματικών Φ/Β παραμένουν στην χώρα και δεν φεύγουν στο εξωτερικό αφού όπως προαναφέραμε δεν εισάγουμε καμία καύσιμη πρώτη ύλη για την λειτουργία μας. Έτσι το «χρήμα» των πληρωμών μας ανακυκλώνεται αποκλειστικά στην ελληνική οικονομία ανατροφοδοτώντας την με πολύτιμη ρευστότητα.

Όντας βέβαιοι πως όλα τα παραπάνω έχουν συνεκτιμηθεί από το Υπουργείο προσμένουμε το «δίκαιο» τίμημα που μας αναλογεί από την ανοικοδόμηση της αγοράς ενέργειας μετά και τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο των προμηθευτών και του ΔΕΣΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου