20 Δεκ 2012

Ευελιξία στο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ ζήτησαν οι Copa-Cogeca από τους υπουργούς Γεωργίας.


Την προτροπή να δώσουν στους αγρότες πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, κατά την εφαρμογή των μέτρων για περαιτέρω πρασίνισμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκαναν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca προς το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.
Η εν λόγω προτροπή έγινε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου,
κατά την διάρκεια συνάντησης με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Σοφοκλή Αλετράρη, ενόψει της συζήτησης της έκθεσης προόδου για τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ. Οι αγρότες έχουν πληγεί σκληρά από το κόστος παραγωγής και τις κακές καιρικές συνθήκες, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, και δήλωσε πως το «πρασίνισμα» δεν πρέπει να υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα των αγροτών ή να αυξάνει το κόστος τους.

Επίσης, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, ο κ. Pesonen δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο Επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos θέλει να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στο πρασίνισμα. Θέλουμε οι αγρότες να έχουν μια ευρύτερη επιλογή μέτρων, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγουν τα πλέον κατάλληλα για την κατάστασή της εκμετάλλευσής τους και τα πιο πιθανά να αποδώσουν περιβαλλοντικά οφέλη. Έχουμε, ωστόσο, συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία περιοχών οικολογικής εστίασης στο πλαίσιο της ΚΑΠ, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του ποσού της γεωργικής γης που διατίθεται για την παραγωγή. Αυτό θα σημαίνει λιγότερες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων και λιγότερες ζωοτροφές».

Ζήτησε επίσης την διατήρηση, τουλάχιστον μέχρι το 2020, των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης στην Ε.Ε., λέγοντας ότι έχει ήδη υπάρξει μια σημαντική αναδιάρθρωση του τομέα σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2006. Τονίζοντας πως οι ποσοστώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν διότι η βιομηχανία ζάχαρης χρειάζεται μια σταθερή οργάνωση αγοράς, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Σχετικά με τις  συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης αμπελώνων, ο κ. Pesonen, δήλωσε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με την πολιτική απόφαση που ελήφθη το 2008 να τελειώσει το ισχύον σύστημα των δικαιωμάτων φύτευσης. «Καλούμε τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, τους ευρωβουλευτές, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσουν αυτές τις συστάσεις, με βελτιώσεις, και να τις εντάξουν στην ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για τη διασφάλιση της ισορροπίας του οινικού τομέα του στο μέλλον», είπε.

Ο κ. Pesonen υποδέχτηκε πολλές πτυχές των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ. Αλλά ζήτησε ένα νέο ειδικό μέτρο που θα επιτρέψει την πράσινη ανάπτυξη, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο το περιβάλλον όσο και η παραγωγικότητα. "Είμαστε επίσης πολύ ανήσυχοι για την αναθεώρηση των μειονεκτικών περιοχών σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος των προηγούμενων θα χάσουν την θέση τους και άλλες θα κερδίσουν. Ελπίζουμε οι υπουργοί και οι ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν σε μια οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών που θα είναι κατανοητή και θα λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές δυσκολίες στη διαχείριση της γης», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Pesonen έκανε έκκληση για μια ταχεία απόφαση για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020, έτσι ώστε να ληφθεί εγκαίρως και η τελική απόφαση σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ για την εφαρμογή της το 2014. Οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι οι γεωργικές δαπάνες της ΕΕ, οι οποίες είναι λιγότερο από το 1% των δημοσίων δαπανών της ΕΕ, πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020. Τυχόν περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ δεν είναι αποδεκτές Ο τομέας της γεωργίας είναι η μόνη κοινή πολιτική που χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ - οι περισσότερες άλλες δαπάνες καλύπτονται από εθνικούς προϋπολογισμούς - και χρηματοδοτείται πολύ λιγότερο από το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε, επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχοι από το γεγονός ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να μεταφέρουν πόρους του πρώτου πυλώνα, που διατίθενται για τις άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες, στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ χωρίς εθνική συγχρηματοδότηση. Αυτό υπονομεύει το "κοινό" στοιχείο της ΚΑΠ και αποδυναμώνει ουσιαστικά τον πρώτο πυλώνα», είπε.

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου