21 Μαρ 2013

Προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε αγροτική βιομηχανία στην Πορτογαλία.


Δεδομένων των θετικών επιδόσεων που καταγράφει ο αγροτικός τομέας στην Πορτογαλία, καθώς και της σημασίας που αποδίδει η πορτογαλική κυβέρνηση σε αυτόν και στην ενίσχυση των νέων αγροτών, στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για τη διενέργεια επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Πορτογαλικό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων και Προώθησης Εξωτερικού Εμπορίου AICEP, προωθεί την περιοχή του φράγματος του Alqueva, στο Αλεντέζου της Κεντρικής Πορτογαλίας, ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδυτών από το Κατάρ, την Κίνα και την Ιαπωνία, που φέρονται ήδη να έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή, υπό τη μορφή είτε εξαγοράς μεταποιητικών βιομηχανιών, είτε επέκτασης αποδοτικών καλλιεργειών, όπως πατάτας, καρότου και κρεμμυδιού, τομάτας, κλπ.. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη το Υπουργείο Γεωργίας προετοιμάζει παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων εν όψει επικείμενης επιχειρηματικής αποστολής του Κατάρ στην Πορτογαλία, ενώ η Υπουργός κα Cristas πρόσφατα είχε επαφές με τον Κινέζο ομόλογό της για την διερεύνηση συνεργασίας και κοινής δράσης στον αγροτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι η γεωργία αντιμετωπίζεται στην Πορτογαλία πλέον ως εναλλακτική δίοδος προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την οικονομική εξωστρέφεια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο τομέας γεωργία/αλιείας/δασοκομίας είναι ο μοναδικός στον οποίον κατεγράφη αύξηση της απασχόλησης κατά την τελευταία διετία (+1,6%), ενώ από το 2007 ενετάχθησαν στην παραγωγική διαδικασία 5.500 νέοι αγρότες.


Σύμφωνα δε με πρόσφατα στοιχεία, κάθε μήνα οι νέοι αγρότες αυξάνονται κατά 280 κατά μέσο όρο. Η πορτογαλική κυβέρνηση στηρίζει ιδιαίτερα την στροφή στη γεωργία με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων σε νέους αγρότες, την επιμόρφωση των αγροτών και την εξοικείωσή τους με νέες καλλιέργειες, τη δημιουργία Τράπεζας Γαιών και τη διάθεση δημόσιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς εκμετάλλευση σε αγρότες.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου