Τα
λίπη είναι στερεά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ενώ τα έλαια υγρά. Η παρουσία
τους στην ημερήσια διατροφή είναι απαραίτητη και οι ανάγκες ενός μέσου ατόμου
καλύπτονται όταν το 25-30% των ημερήσιων θερμίδων λαμβάνονται στη μορφή του
λίπους. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, διότι το λίπος περιέχει αρκετές θερμίδες:
μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 145 θερμίδες!
Φυτικά
έλαια: περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, την καρύδα, το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο
και άλλα έλαια.
Ζωικό
λίπος: περιέχεται στο λαρδί, τα ιχθυέλαια και το βούτυρο. Στα γαλακτοκομικά
προϊόντα, το κρέας και την πέτσα των πουλερικών.
Υδρογόνωση:
πρόκειται για τη μετατροπή των υγρών φυτικών ελαίων σε στερεά ή ημιστερεά λίπη,
όπως είναι η μαργαρίνη. Η μετατροπή των ακόρεστων σε κορεσμένα λίπη και η
παραγωγή των trans λιπαρών, η υψηλή πρόσληψη των οποίων αποτελεί παράγοντα
κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Κορεσμένα
λίπη: περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα φυτικά έλαια που
έχουν υποστεί τη διαδικασία της υδρογόνωσης. Καταναλώστε τα με μέτρο.
Μονοακόρεστα
λίπη: αποτελούν 'καλές' μορφές λίπους, αφού βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της
LDL χοληστερόλης ('κακή' χοληστερόλη) και την αύξηση των επιπέδων της HDL
χοληστερόλης ('καλή' χοληστερόλη).
Πολυακόρεστα
λίπη: συγκαταλέγονται στις 'καλές' μορφές λίπους, που καλό θα είναι όμως να
καταναλώνονται με μέτρο διότι επάγουν τη φλεγμονή.
Χοληστερόλη:
περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης και δεν αυξάνει τα επίπεδα της
χοληστερόλης στο αίμα. Χρειάζεται, ωστόσο προσοχή στην κατανάλωση αυτών των
τροφών, διότι συγχρόνως περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους.
Ω-3
λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπών και περιέχονται στα
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και το λιναρόσπορο.
Ω-6
λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπών και περιέχονται στα
διάφορα είδη σπορέλαιων, όπως είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το
καλαμποκέλαιο.
Ω-9
λιπαρά οξέα: ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπών και καλές πηγές
τους αποτελούν οι ελιές και το ελαιόλαδο.
Γράφει:
Κυριακού Κατερίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου