7 Μαρ 2013

Τσικνοπέμπτη: έθιμα και διατροφή.



Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών  και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν από την Κυριακή της Απόκριας....

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου,οι τρεις εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο
τριώδιο είναι, η Απολυτή, η Απόκρεω και η Τυροφάγος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας (Απολυτή) σταματούσε η συνηθισμένη νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, ενώ στη δεύτερη εβδομάδα (απόκρεω) ίσχυε η νηστεία, έτσι η Τσικνοπέμπτη αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία και εθεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό.

Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις "τσίκνα" (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και "Πέμπτη". Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της αποκριάς. Πήρε το όνομα Τσικνοπέμπτη από τις τσίκνες, μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες. Έτσι οι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς. Και τούτο γίνεται εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου αρχίζει μεγάλη νηστεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού.

 Κατά το έθιμο την Τσικνοπέμπτη συγγενικές ή και φιλικές, οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και στο τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή υγεία και καλό Πάσχα να φτάσουμε. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.

Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.
Είστε λοιπόν έτοιμοι, να  ξεχάσετε τις ΄καλές΄ διατροφικές σας συνήθειες και να βουτήξετε στα παϊδάκια; Αν και αυτό είναι το καλύτερο για την όρεξή σας, δεν είναι και για την υγεία σας! Εξάλλου, ο γιατρός σας θα σας συμβούλευε να προσέξετε ιδιαίτερα τους συνδυασμούς που θα κάνετε, γιατί διαφορετικά η αποκριάτικη έξοδος θα μετατραπεί σε πάρτι χοληστερόλης!

Αν λοιπόν αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας και την υγεία σας από τα παϊδάκια και αν έχετε αποφασήσει να “συνδιάσετε” τη Διατροφή με την Τσικνοπέμπτη θα πρέπει να θυμάστε:
-Το καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος
-Τα  παϊδάκια κοτόπουλου ή η χοιρινή μπριζόλα έχουν λιγότερα λιπαρά απο τα γνωστά μας αρνίσια παϊδάκια. Ένας ακόμα λόγος να σας αποθαρρύνει είναι ότι τα 100 γραμμάρια αρνίσια ψητά παϊδάκια θα σας φορτώσουν με  350 θερμίδες ενώ η ίδια ποσότητα από παϊδάκια κοτόπουλου έχουν  μόνο 165 θερμίδες!
-Τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν δυστυχώς αρκετά λιπαρά
-Προσοχή στα νόστιμα και θερμιδογόνα ορεκτικά,  αν τα καταναλώσετε με μέτρο, το όφελος θα είναι μεγάλο!
-Τα ψητά λαχανικά είναι πολύ καλύτερη επιλογή απο τα τηγανητά
-Μη ξεχάσετε τις σαλάτες!  Φάμε λίγη σαλάτα για ορεκτικό για να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού!
-Μη το παρακάνετε στο αλκοόλ, καθώς το άφθονο κρασί που συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι και η καλύτερη επιλογή

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ!!


Πηγή:.tsouxtres. και .music.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου