6 Μαρ 2013

Το αρχαιότερο δέντρο του κόσμου και οι νοητικές λειτουργίες:Ginkgo Biloba.


Το  Gingko biloba  καλλιεργείται και είναι σύνηθες στο νότιο τρίτο της κίνας. Επίσης, καλλιεργείται στη Βόρεια Αμερική. Περιέχει φλαβονοειδή (biflavones),  γλυκοσίδια (μυρισετίνη και κουερσετίνη) και τερπενοειδή (ginkgolides, bilobalides). Αυτά τα εκχυλίσματα παρουσιάζουν αναστρέψιμη, εκλεκτική αναστολή της μονοαμινικής οξειδάσης, καθώς και αναστολή της επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης.
Η χρήση των φύλλων του Ginkgo Biloba (σαλιβουρία ή γίνκο το δίλοβο, Ginkgo biloba) στην ιατρική πρωτοεμφανίστηκε στην
Κίνα το 2800 π.Χ. Κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το Ginkgo Biloba είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος στα άκρα και τον εγκέφαλο. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα φύλλα του Ginkgo Biloba μετριάζουν τις δυσμενείς επιδράσεις του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών αντιδράσεων που σχετίζονται με τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι μπορεί να είναι χρήσιμο στην προστασία και την πρόληψη των θρόμβων, σε ενδοτοξικό σοκ,  σε έμφραγμα και ισχαιμία. Το Ginkgo μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διαλείπουσα χωλότητα.
Μνήμη και συγκέντρωση
Tα εκχυλίσματα Ginkgo Biloba σε δοσολογία τουλάχιστον 150mg ημερησίως βελτιώνουν τη μνήμη. Αυτό έχει αποδειχθεί σε διπλές τυφλές δοκιμές ελέγχου με placebo σε άτομα με κακή μνήμη η οποία εμφανίζεται στην γεροντική άνοια. Περαιτέρω μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το Ginkgo Biloba βελτιώνει τη μνήμη και την ακοή στους ηλικιωμένους. Το Ginkgo Biloba μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το βόμβο των αυτιώνκαι μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι το Ginkgo Biloba έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε άτομα με Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, καθώς επίσης και σε περιπτώσειςάνοιας πολυεμφρακτικού τύπου.
Θεραπευτικές χρήσεις του Ginkgo Biloba
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει ότι  οι θεραπευτικές χρήσεις του Ginkgo biloba είναι ήπια έως μέτρια εγκεφαλοαγγειακή ανεπάρκεια,  οι περιφερικές αρτηριακές αποφρακτικές ασθένειες,  οι διαταραχές μνήμης, οι διαταραχές συγκέντρωσης και οι  πονοκέφαλοι. Περιφερικές αρτηριακές αποφρακτικές νόσοι είναι εκείνες στις οποίες η ροή του αίματος προς τις μικρότερες αρτηρίες είναι περιορισμένη και μπορούν να περιλαμβάνουν την χωλότητα, δηλαδή το επώδυνο περπάτημα και τη νόσο του Raynaud, μια κατάσταση κατά την οποία τα άκρα όπως, τα δάκτυλα των χεριών, τη μύτη ή τα αυτιά, μουδιάζουν από το κρύο. Το ginkgo θα μπορούσε να είναι επωφελές και σε σκλήρυνση κατά πλάκας.


Πηγή:www.mothernature.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου