30 Απρ 2013

Κόντρα στο διεθνές ρεύμα οι εγχώριες τιμές στο αγελαδινό.


Στους Έλληνες αγελαδοτρόφους μεταφέρεται το αυξημένο κόστος της γαλακτοβιομηχανίας για την αγορά εισαγόμενης πρώτης ύλης. Έτσι, την ώρα που οι διεθνείς τιμές κινούνται ανοδικά, οι εγχώριες μεταποιητικές μονάδες επιχειρούν να αντισταθμίσουν το επιπλέον κόστος αγοράς της πρώτης ύλης από το εξωτερικό με «μικροπερικοπές» στις τιμές παραγωγού. Κι αυτό, την ώρα που η εγχώρια παραγωγή μειώνεται (περί τους 6.000 τόνους λιγότερες παραδόσεις γάλακτος κάθε μήνα) και η ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά παραμένει ζωηρή.


Οι εγχώριες μεταποιητικές μονάδες επιχειρούν να αντισταθμίσουν το επιπλέον κόστος αγοράς της πρώτης ύλης από το εξωτερικό με «μικροπερικοπές» στις τιμές παραγωγού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΦΑΓΕ, για παράδειγμα, έχει διευρύνει τις εισκομίσεις, καθώς οι αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, μετά την αντιδικία με την Chobani, την υποχρεώνουν να παρασκευάζει το ελληνικό γιαούρτι που δίνει στη διεθνή αγορά αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο μόνο γάλα.

Αυτό που κυρίως δείχνουν να εκμεταλλεύονται οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες για την άσκηση πίεσης στους παραγωγούς είναι η έλλειψη ρευστότητας και η δυσμενής οικονομική θέση όπου έχουν περιέλθει επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η ΑΓΝΟ και η ΜΕΒΓΑΛ. Ειδικά η κατάρρευση της ΑΓΝΟ λειτουργεί σαν «φόβητρο» από τους υπόλοιπους γαλατάδες οι οποίοι τελευταία από τη μια πιέζουν την τιμή αγοράς του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους κι από την άλλη διευθύνουν μήνα με το μήνα την περίοδο εξόφλησης των παραγωγών.

Τελευταίο παράδειγμα η ΔΕΛΤΑ που ανακοίνωσε μετάθεση της εξόφλησης των αγελαδοτρόφων κατά 20 μέρες. Έτσι, το γάλα που παραδόθηκε π.χ. το Μάρτιο και τιμολογήθηκε στο τέλος του μήνα, τώρα, αντί για τις 30 Απριλίου, θα πληρωθεί στις 20 Μαΐου. Με δίμηνες επιταγές από την τιμολόγηση των παραδόσεων (στο τέλος κάθε μήνα) πληρώνει και η ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη ΜΕΒΓΑΛ που αγωνιά για την έκδοση νέου ομολογιακού από την Eurobank (καθυστερεί και λόγω της εμπλοκής στην ανακεφαλαιοποίηση και συγχώνευση με την Εθνική). Εκείνη όμως που αναμφίβολα έχει… χαλάσει την πιάτσα στο γάλα είναι η ΑΓΝΟ με τα «φέσια» που έχει βάλει.

Με αφορμή την ανασφάλεια που δημιουργεί σε εκατοντάδες παραγωγούς η αφερέγγυα πολιτική της παραπάνω βιομηχανίας πολλοί από τους υπόλοιπους συντελεστές του κλάδου κινούνται κατά βούληση μεταφέροντας το βάρος στους παραγωγούς. Αρκεί να αναφερθεί ότι την ώρα που μεγάλη γαλακτοβιομηχανία εισάγει γάλα από την Ουγγαρία με 52 λεπτά το κιλό, έχει βάλει στόχο η προμήθεια του γάλακτος από τους Έλληνες αγελαδοτρόφους να μην υπερβαίνει τα 42 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή (τελευταίου τριμήνου) σήμερα υπολογίζεται σε 44,5 λεπτά. Ένα μικρό «ανάχωμα» στη βούληση των παραπάνω βιομηχανιών δείχνει να αποτελεί ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα στη Θεσσαλία και οι καλές συμφωνίες που έχει πετύχει με την Friesland και τη ΦΑΓΕ, δύο γαλακτοβιομηχανίες με καλή ρευστότητα και συνέπεια.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ΘΕΣγάλα να κινείται δραστήρια και για τη λειτουργία καταστήματος κτηνοτροφικών εφοδίων, το οποίο θα εξυπηρετεί σ’ αυτή τη φάση τα μέλη του συνεταιρισμού.
 
Τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ
Μείωση της παραγωγής και ταυτόχρονα κάθοδο των τιμών παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), εξέλιξη η οποία συνδέεται και με την αδυναμία των αγελαδοτρόφων να φροντίσουν κατάλληλα τα ζώα τους, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τη βιομηχανία και της έλλειψης ρευστότητας. Τα στοιχεία αποτυπώνουν τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών.

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου