23 Απρ 2013

Αβοκάντο: καλλιέργεια και χρήσιμες πληροφορίες.


Το αβοκάντο ταξίδεψε δια μέσου θαλάσσης, από την χώρα των Αζτέκων στην Ευρώπη, μεταφερόμενο από Ισπανούς εξερευνητές, οι οποίοι το ανακάλυψαν στα ταξίδια τους. Εμφανίστηκε στην αγορά την δεκαετία του 50 και σήμερα, λόγω των ιδιοτήτων που ανακαλύφθηκε ότι έχει στον τομέα της υγείας και της ομορφιάς, απολαμβάνει την μεγάλη διασημότητα.

Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με την καλλιέργεια του αβοκάντο, για να βοηθήσουμε όλους τους επίδοξους κηπουρούς να καλλιεργήσουν επιτυχώς τους σπόρους του. Το πρώτο και πιο σημαντικό που χρειάζεσαι για να καλλιεργήσεις αβοκάντο είναι να έχεις μια γερή δόση υπομονής. Αυτό το φρούτο χρειάζεται το χρόνο του για να δώσει καρπούς!


Φυτεύοντας τους σπόρους: Το πρώτο βήμα για την καλλιέργεια του αβοκάντο γίνεται με δύο τρόπους: φυτεύοντας τους σπόρους είτε σε νερό ή απευθείας στο χώμα. Για να φυτέψεις στο νερό, αφαιρείς το κουκούτσι από το φρούτο, το πλένεις καλά και το στεγνώνεις. Μπήγεις 3-4 οδοντογλυφίδες στα πιο μαλακά σημεία το. Τοποθετείς το κουκούτσι στο χείλος ενός ποτηριού, φροντίζοντας ώστε να στέκεται σταθερά πάνω στις οδοντογλυφίδες. Γεμίζεις το ποτήρι με νερό, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του κουκουτσιού. Τοποθετείς το ποτήρι σ’ ένα φωτεινό πρεβάζι παραθύρου- αυτά τα φυτά ευημερούν στο φως του ήλιου. Σε 3-6 εβδομάδες ένα κοτσάνι θα ξεφυτρώσει από την κορυφή και ρίζες από τη βάση. Όταν το κοτσάνι φθάσει σε ύψος 15 εκατοστά περίπου, μετακίνησε τα φύλλα της κορυφής, κάνοντας χώρο για τα φύλλα που θα φυτρώσουν σε 2-3 εβδομάδες.

Το πρώτο φύτεμα: Γέμισε μια πολύ μεγάλη γλάστρα με μπόλικο χώμα, μέχρι δυο δάχτυλα πριν το χείλος της γλάστρας. Κάνε μια τρύπα στο κέντρο και βάλε μέσα τις φυτρωμένες ρίζες των σπόρων, όχι πολύ βαθιά όμως- το περισσότερο μέρος του φυτού πρέπει να είναι πάνω από το χώμα. Μετά απαλά αλλά στερεά πίεσε το χώμα για να καλυφθούν τα κενά αέρος κοντά στις ρίζες. Σιγουρέψου ότι το κοτσάνι και τα φύλλα βλέπουν προς τα πάνω.  Βρέξτε το χώμα με μπόλικο νερό αλλά κάντο αργά χωρίς να ανοίξεις τρύπες στο χώμα. Το φυτό θα πρέπει να ποτιστεί καλά αλλά το χώμα δεν θα πρέπει να γίνει λάσπη.

Το δεύτερο φύτεμα στον κήπο: Το φυτό αβοκάντο είναι γνωστό για την ευστροφία του και μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα χώματα αλλά ευημερεί σε πλούσιο, χαλαρό, αμμώδες χώμα. Το φυτό πρέπει να είναι εντελώς στεγνό, αλλιώς όλες σου οι προσπάθειες θα είναι μάταιες. Διατήρησε ένα επίπεδο pH 6.0-7.0 και να θυμάσαι να φυτέψεις εκεί όπου θα υπάρχει το καλύτερο φως του ήλιου, αλλιώς θα καταλήξεις να έχεις φυτά χωρίς φρούτα. Το αβοκάντο χρειάζεται αρκετό χώρο, γι’ αυτό μην κάνεις το λάθος να το φυτέψεις κοντά σε άλλα φυτά, οι ρίζες θα το πνίξουν.

Τρέφοντας το φυτό: Το φυτό αβοκάντο είναι αρκετά δυνατό και όταν είναι σε ηλικία ενός έτους πρέπει να τρέφεται 4 φορές το χρόνο με ένα καλά ισορροπημένο λίπασμα. Τα μεγαλύτερα φυτά χρειάζονται ένα αζωτούχο λίπασμα αργά το χειμώνα και νωρίς το καλοκαίρι. Τα κίτρινα φύλλα είναι ένδειξη έλλειψης σιδήρου-διόρθωσε το χρησιμοποιώντας λίπασμα το οποίο περιέχει ίχνη σιδήρου.

Ποτίζοντας το φυτό: Το φυτό μπορεί να χρειάζεται λίγο ή καθόλου νερό το χειμώνα ή την βροχερή εποχή. Εκεί που πρέπει να προσέξεις είναι τις ξηρές περιόδους. Το υπερβολικό πότισμα είναι η αιτία της αποτυχίας των περισσότερων φυτών αβοκάντο-για να το αποφύγεις δοκίμασε το χώμα σκάβοντας μια τρύπα βάθους 25 εκατοστών. Όταν θα ποτίσεις δεν πρέπει να σκάει-το σκασμένο χώμα είναι ένδειξη ξηρότητας.

Πηγή: avocado-diet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου