22 Απρ 2013

Ευεργετικές ιδιότητες βοτάνων.


Ας δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες δέκα θεραπευτικών βοτάνων

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Το χαμομήλι θεωρείται ευστόμαχο και ευκοίλιο. Αποτελεί μια τέλεια λοσιόν καθαρισμού του προσώπου, ανανεώνει τα κουρασμένα και πρησμένα μάτια και περιποιείται τα μαλλιά, ανοίγοντας το χρώμα τους και χαρίζοντάς τους λάμψη. Είναι κατάλληλο για το κοινό κρυολόγημα, τη στοματίτιδα, την ουλίτιδα και τις αιμορροΐδες, ενώ οι κομπρέσες με χαμομήλι καταπραΰνουν και θεραπεύουν τις τοπικές φλογώσεις και μολύνσεις, παρέχοντας φροντίδα σε δερματικά έλκη. Επίσης,
συμβάλλει στη θεραπεία των κολικών, της μαστίτιδας, της ποδάγρας και στη μείωση του ουρικού οξύ.

ΤΙΛΙΟ
Το τίλιο (ή αλλιώς φλαμούρι) είναι χαλαρωτικό, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική ημέρα. Η χρήση του ενδείκνυται σε περιπτώσεις κυστίτιδας, υδρωπικίας και απόφραξης της σπλήνας και του ήπατος. Επίσης, το τίλιο ανακουφίζει από τα αέρια του εντέρου, χρησιμοποιείται σε δαγκώματα φιδιών, ενώ το μπάνιο με τα άνθη του αντιμετωπίζει τους παιδικούς σπασμούς. Τέλος, βοηθάει στην αντιμετώπιση των φακίδων.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το φασκόμηλο (ή αλλιώς σπατζιά) είναι ευστόμαχο και αντιπυρετικό, με αντιιδρωτικές ιδιότητες για την υπερίδρωση των χεριών, του σώματος και της νυχτερινής εφίδρωσης. Για το λόγο αυτό, θεωρείται κατάλληλο για εφιδρώσεις και εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το ρόφημά του καταπραΰνει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, ενώ παράλληλα περιέχει συστατικά που πικρίζουν το μητρικό γάλα και σταματούν την παραγωγή και την έκκρισή του. Επιπλέον, βοηθά στην εξάλειψη της ακμής, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν και ως ισχυρό απολυμαντικό χώρου από μικρόβια και ασθένειες.

ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Το τσάι του βουνού κάνει καλό στην αναιμία, μιας και περιέχει σίδηρο. Το ρόφημά του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος, ενώ ο συνδυασμός του με μέλι μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει σημαντικά συστατικά, τα οποία παρεμποδίζουν την παραγωγή ουροκινάσης, ενός ενζύμου που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

ΛΟΥΪΖΑ
Η λουΐζα θεωρείται το ιδανικό ρόφημα για κάποιον που θέλει να αδυνατίσει, γιατί μειώνει τα λίπη του οργανισμού και βοηθάει στην αποτοξίνωσή του, στην κυτταρίτιδα και στην αποβολή των περιττών υγρών, και της πέτρας στα νεφρά. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καθαριστικό προσώπου, ενώ το ζεστό έγχυμα του μυρωδάτου αυτού βοτάνου είναι γνωστό από παλιά για τις αφροδισιακές του ιδιότητες.

ΜΕΝΤΑ
Η μέντα είναι κατάλληλη για στοματικές διαταραχές, χώνεψη και ναυτία, με σπουδαίες ευεργετικές ιδιότητες κατά των κολικών και της κολίτιδας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης, ενώ καταπραύνει τον βήχα. Τέλος, βοηθά σημαντικά στη διακοπή και αποκοπή του γάλατος στις θηλάζουσες μητέρες.

ΦΥΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Το ρόφημα από φύλλα αλεξανδρείας (ή αλλιώς σέννα η αλεξανδρινή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μιας και έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί την κινητικότητα του εντέρου.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
Η βαλεριάνα είναι ένα φυτό φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό. Εξαιτίας των χαλαρωτικών της ιδιοτήτων, η βαλεριάνα χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό και κατευναστικό, καταπραύνοντας το νευρικό σύστημα. Με το ρόφημά της μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με φυσικό τρόπο την αϋπνία, τα νεύρα και το υπερβολικό άγχος.

ΣΑΛΕΠΙ
Το σαλέπι (ή αλλιώς σερνικοβότανο) είναι ένα ρόφημα θερμαντικό και θεωρείται θαυματουργό για όλες τις παθήσεις του θώρακα, τους πνεύμονες, τα βρογχικά και το άσθμα. Το σαλέπι, λόγω μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει, μπορεί και μαλακώνει τα φλέματα, απομακρύνοντας αποτελεσματικά το κρύωμα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού, στο έντερο και στα έλκη στομάχου, ενώ είναι γνωστό και για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, ενισχύοντας την σεξουαλικότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ
Η πασιφλόρα είναι ένα βότανο πλούσιο σε φλαβονοειδή. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις έντονου άγχους και αυπνίας, λόγω των κατευναστικών και ηρεμιστικών της ιδιοτήτων.

Πηγή:athlisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου