27 Απρ 2013

Τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία μας.


Έχετε  αναρωτηθεί ποιά είναι τα τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία μας; Όλα τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι όλες οι μορφές καρκίνου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νόσος του Αλτσχάιμερ αρκεί να τα παίρνει κανείς καθημερινά και σε αρκετή ποσότητα. Τα πράσινα,λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ τα κίτρινα, περιέχουν καροτενοειδή και βιταμίνη Α
Ας δούμε ποιες τροφές έχουν αποδειχθεί με έρευνες ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές:
Ντομάτα

Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το κάλιο και φυσικά το λυκοπένιο, τη φυσική χρωστική που προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στην ντομάτα. Το λυκοπένιο αποτελεί την ισχυρότερη λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική ουσία, που ο άνθρωπος προσλαμβάνει μέσω της τροφής.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Δυο από τα διατροφικά συστατικά, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι η σουλφοραφάνη και η ινδόλη 3C. Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε σημαντική ποσότητα στο μπρόκολο και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην ενίσχυση της δραστηριότητας ενζυμικών μηχανισμών του οργανισμού, που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Σουσάμι
Στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λιγνάνες, ουσίες που παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, ενώ τελευταίες έρευνες δείχνουν επιπλέον μια σημαντική μείωση της απορρόφησης και αύξηση του ρυθμού απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση του σουσαμιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει τα τελευταία χρόνια για την επίδραση των λιγνανών του σουσαμιού στη ρύθμιση της πίεσης. Αυτό πιστοποιείται από σειρά μελετών, κατά τις οποίες σε υπερτασικά πειραματόζωα, στα οποία δόθηκαν συστατικά σουσαμιού, μειώθηκε σημαντικά η πίεση. Παράλληλα, βελτιώθηκε η δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου βρίσκεται ένας μηχανισμός ρύθμισης της πιέσεως.
Ελιές και ελαιόλαδο
Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε, που δρουν κατά του καρκίνου και της αθηρωμάτωσης. Όλες οι πολυφαινόλες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για την άμυνά του βρίσκονται στο ελαιόλαδο.
Άγρια χόρτα
Τα άγρια χόρτα είναι αυτά που προφυλάσσουν περισσότερο από τους καρκίνους και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αφού περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, που μας προφυλάσσουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καρκινογένεση και την αθηρωμάτωση. Ακόμα, περιέχουν ιχνοστοιχεία που βοηθούν τα ένζυμα του οργανισμού να δράσουν και να ενισχύσουν την άμυνά μας. Επιπλέον, προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και το DΝΑ από τοξικούς παράγοντες, όπως είναι οι διοξίνες.


Πηγή:hygeianews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου