23 Απρ 2013

Προστασία των ΠΟΠ ζήτησε ο Νότης Μηταράκης στις Βρυξέλλες.


Παρέμβαση για την προστασία των ΠΟΠ έκανε, την Πέμπτη 18 Απριλίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης, στις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξωτερικό εμπόριο.


Κατά την διάρκεια της παρέμβασης του και αναφερόμενος στο
κύριο θέμα της συνάντησης που αφορά την σύναψη Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade and Investment Partnership), επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα καταρχάς χαιρετίζει την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την μελλοντική υπογραφή μιας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Θεωρούμε ότι η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να είναι φιλόδοξη και ισορροπημένη και να δρα προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του πολυμερούς συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Παράλληλα, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην διαφάνεια των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής με τις ΗΠΑ και επιθυμούμε την έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τα Κράτη-μέλη.

Τα θέματα στα οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία είναι τα αγροτικά προϊόντα, η ενισχυμένη προστασία γεωγραφικών ενδείξεων, οι κανόνες καταγωγής και η κατάργηση μη δασμολογικών εμποδίων.

Ειδικά για τις ονομασίες προέλευσης, τις γεωγραφικές ενδείξεις, αυτές αποτελούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πνευματικά δικαιώματα με την επικείμενη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ».

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου