25 Απρ 2013

H μεταρρύθμιση της ΚΑΠ φοβίζει τους ορυζοκαλλιεργητές.


Με έντονο τον προβληματισμό για το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια από τη νέα ΚΑΠ ετοιμάζονται οι αγρότες από τα «ρυζοχώρια» του νομού Θεσσαλονίκης να μπουν στα χωράφια τους μετά το Πάσχα για την καθιερωμένη σπορά.

Oι παραγωγοί φοβούνται ότι την επόμενη χρονιά θα λάβουν μόνο 54 ευρώ το στρέμμα ακόμα και με τη διατήρηση των
ιστορικών δικαιωμάτων, κάτι που σημαίνει μείωση 50%.
Η έναρξη της φετινής καλλιεργητικής σεζόν βρίσκει τους παραγωγούς – οι οποίοι, λόγω των αλατούχων εδαφών της περιοχής, δεν έχουν άλλες καλλιεργητικές επιλογές-  φοβισμένους από τη διαφαινόμενη μείωση της επιδότησης από το 2014. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι ίδιοι συλλέξει, την επόμενη χρονιά θα λάβουν μόνο 54 ευρώ το στρέμμα ακόμα και με τη διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση περίπου κατά 50%.

Το 2012, τα καθαρά χρήματα της επιδότησης (στρεμματική με συνδεδεμένη μείον τις διάφορες εισφορές) ήταν περίπου 95 ευρώ το στρέμμα, με καλλιεργούμενες εκτάσεις 300.000 στρμ. σε όλη την Ελλάδα. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 130 ευρώ/στρμ. ακόμα κι αν καλλιεργηθούν κάτω από 200.000 στρμ. συνολικά.

Πάντως, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαλγάρων έχει ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξαιρεθεί από το «πρασίνισμα» η καλλιέργεια του ρυζιού, γιατί οι παραγωγοί με αλατούχα εδάφη δεν έχουν άλλες επιλογές σποράς. Επίσης, τα τελευταία 5 χρόνια όλη η περιοχή βρίσκεται σε «καραντίνα» για πέντε χρόνια, λόγω της εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών του diabrotica virgifera, οπότε δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι.

«Αγκάθι» το κόστος παραγωγής

Η μείωση της στρεμματικής επιδότησης δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για τους ρυζοκαλλιεργητές. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και το διογκωμένο κόστος παραγωγής. Μιλώντας στο Agronews, ο παραγωγός, Κρεονάς Γραμματίκης από τα Μάλγαρα, κάνοντας μία σύγκριση με το 1996,  εκτιμά ότι τότε ήταν... καλύτερα!  Σύμφωνα με τον ίδιο, το 1996 έπαιρνε 113 δρχ. το κιλό για το ρύζι από τις βιομηχανίες, το λίπασμα κόστιζε 2.000 δρχ. το τσουβάλι των 50 κιλών (της τότε ΒΦΛ) και το πετρέλαιο 140 δρχ. το λίτρο. Το 2013 ξεκίνησε η προετοιμασία του εδάφους  των ορυζώνων, για να γίνει η σπορά μετά τις 10 Μαΐου, με 28 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού για το ρύζι, 24-27 ευρώ το τσουβάλι των 40 κιλών λίπασμα, 1,40 ευρώ/λίτρο το πετρέλαιο και 95 ευρώ το στρέμμα επιδότηση, που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου.



Επιμέλεια: Πέτρος Αλεξανδρής, Γιάννης Τσατσάκης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου