29 Απρ 2013

Ο αρακάς σέρνει πρώτος το χορό των ψυχανθών.


Διευρύνεται η ποικιλία νέων καλλιεργειών στις οποίες επενδύουν οι Έλληνες αγρότες. Ενόψει της νέας ΚΑΠ και των μέτρων που η αναθεώρηση επιτάσσει, φαίνεται πως ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για την ανάπτυξη της καλλιέργειας των ψυχανθών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αξιόλογες είναι οι δράσεις τόσο από μεριάς καλλιεργητών, με τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών (περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας), όσο και εταιρειών με την ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, όσον
αφορά την προώθηση του αρακά στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.


«Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης για τον αρακά», τονίζουν οι γεωπόνοι από τη Κεντρική Μακεδονία μιας και το 90% της βιομηχανικής καλλιέργειας βρίσκεται εκεί.

Η ζήτηση για αρακά δυστυχώς δεν καλύπτεται μόνο από την εγχώρια παραγωγή. Στα πλαίσια των διμερών σχέσεων προκύπτουν και εισαγωγές. Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται στην νόμιμη εισαγωγή του αρακά αλλά στην παράνομη ελληνοποίησή του η οποία εκμηδενίζει την προστιθέμενη αξία και το μόχθο των γεωργών για μια καλύτερη τιμή. «Η εγχώρια παραγωγή κυμαίνεται στους 17.000 τόνους» μας λένε οι γνώστες καλλιεργητές. Σχεδόν διπλάσια είναι η ζήτηση για αρακά. «Το ιδανικό είναι να κατεβαίνουν στην Αθήνα 20 τόνοι  λοβιών (νωπός αρακάς) προς 60 - 70 λεπτά», επισημαίνει ο κ.Σουρουπάνης παραγωγός από τις Λιβανάτες.


Παράλληλα με τις καλλιεργητικές φροντίδες οι καιρικές συνθήκες της χώρας καθορίζουν σημαντικά τα επίπεδα της παραγωγής και φέτος πολλοί ισχυρίζονται ότι «η παραγωγή θα είναι πεσμένη γιατί έστω και μια παγωνιά κατά την περίοδο των λουβιών προκαλεί ζημιά»». Παρ’ όλα αυτά η τιμή του προϊόντος που πωλούν οι παραγωγοί βρίσκεται στα 25 λεπτά και κλιμακώνεται ανοδικά σε σύγκριση με πέρυσι όσον αφορά τα σπέρματα και από περίπου 50 λεπτά και πάνω όσον αφορά το νωπό.

Στον αρακά καταναλώνονται τα σπέρματα νωπά, σε κονσέρβες, κατεψυγμένα ή ξηρά (όσπρια). Ο νωπός δεν συντηρείται καλά και χάνει γρήγορα τη γεύση του. Ο αρακάς περιέχει σάκχαρα τα οποία είναι κριτήριο στην ωρίμανση. «Όταν τα σάκχαρα είναι υψηλά τότε ο αρακάς μπορεί να συγκομιστεί και αυτό υποδεικνύεται από το tenderόμετρο», μας λένε οι ειδικοί. Αφού παρέλθει η τρυφερότητα, δηλαδή τελειώσουν τα σάκχαρα, συσσωρεύεται άμυλο καθιστώντας το προϊόν μη εμπορεύσιμο διότι «μετατρέπεται σε πράσινο ρεβύθι».

Αξιοσημείωτο είναι ότι με μηδενικά σχεδόν καλλιεργητικά έξοδα, σε σύγκριση με τα λοιπά λαχανικά ξεκινά μια καλλιέργεια αρακά, αφού έγνοια του παραγωγού είναι να μη βρέχει για να «μπει» πιο νωρίς στα χωράφια και να κερδίσει την απαραίτητη πρωιμότητα. Κατά γενική ομολογία ο σπόρος μπορεί να φτάσει μέχρι και 130 ευρώ στο στρέμμα και τα συνολικά έξοδα να ανέλθουν ως τα 200 ευρώ.

Η απόδοση της καλλιέργειας αρακά ενός στρέμματος σε πράσινους λοβούς είναι 0,5 – 1,5 τόνοι στο στρέμμα, απ’ όπου λαμβάνονται 150 – 500 κιλά σπόρου.

Πέραν του βρώσιμου αρακά, η φυτομάζα στο χωράφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά ως χλωρή λίπανση και έτσι εντάσσεται άνετα σε συστήματα αμειψισποράς.

Πίσος

Κατάγεται από την Άπω Ανατολή( Ινδία, Κίνα). Στην Ελλάδα είναι γνωστό ως Πίσον ή Πίσος από την αρχαία εποχή για τα ξηρά του σπέρματα και αναφέρεται από τον Θεόφραστο και σε συγγράμματα. Οι προέλληνες χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή γλώσσα για τον αρακά τη λέξη «αρακός». Ιδιαίτερα στους Μεσογειακούς πολιτισμούς είναι γνωστός από την αρχαιότητα στους κατοίκους της Συρίας και της Ιορδανίας ήδη απο την Νεοληθική Εποχή(4800 π.Χ.). Eπιστημονικά είναι γνωστό ως Pisum sativum L.var pαchylobum.

Πολλαπλά οφέλη
Ευεργετικές Ιδιότητες
Ένα φλιτζάνι αρακά έχει λιγότερες από 100 θερμίδες αλλά πολλές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Μια μελέτη που έγινε στην Πόλη του Μεξικού, έδειξε ότι αρκούν μόνο 2 χιλιοστόγραμμα συστατικών όπως οι πολυφαινόλες των μπιζελιών, ανά ημέρα, για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του στομάχου. Ένα φλιτζάνι αρακά έχει τουλάχιστον 10. Επίσης έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η υψηλή περιεκτικότητα του αρακά σε ίνες και πρωτεΐνες, επιβραδύνει τη χώνεψη των σακχάρων, ρυθμίζοντας αυτόματα την περιεκτικότητά τους στο αίμα. Οι πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα μπιζέλια, υποστηρίζουν τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, η νιασίνη στο μπιζέλι, βοηθά στη μείωση της παραγωγής των τριγλυκεριδίων και της VLDL (πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), που καταλήγει σε λιγότερο κακή χοληστερόλη και αυξημένα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης.

Επιμέλεια: Κρικέλας Χρήστος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου