24 Απρ 2013

Αντιβρόχινη προστασία μέσω ΕΛΓΑ ζητούν τα επιτραπέζια σταφύλια.


Την εγκατάσταση αντιβρόχινων πανιών σε αμπελώνες με επιτραπέζια σταφύλια Crimson Seedless προωθεί η Ομάδα Παραγωγών Ζευς Α.Ε. στην Πιερία. Το κλίμα της περιοχής έχει ως αποτέλεσμα οι συχνές βροχές να προκαλούν ζημιές στη σοδειά, σχεδόν κάθε δεύτερο χρόνο.

Την προστασία των σταφυλιών Crimson Seedless με αντιβρόχινο πανί ζητούν οι καλλιεργητές της Πιερίας, μέσω του
προγράμματος του ΕΛΓΑ.
Η Ζευς έχει επισκεφτεί ιταλικούς αμπελώνες με επιτραπέζια σταφύλια, που έχουν καλυφθεί κατά 100% με αντιβρόχινα πανιά και πέρυσι ενημερώθηκε για την ένταξη της κερασιάς στους επιλέξιμους δενδρώνες για επιδότηση από το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ.

Γι’ αυτό το λόγο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, εκπρόσωπος της Ζευς έθεσε και το θέμα της επιδότησης μέσω του προγράμματος ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ των αμπελιών με σταφύλια Crimson Seedless. Ο κ. Χαρακόπουλος αντέδρασε πολύ θετικά στο αίτημα και πιθανότατα να γίνει πράξη από την επόμενη χρονιά.

Στο διά ταύτα τώρα, σχετικά με την πρώτη εφαρμογή των νέων συστημάτων προστασίας από την Ομάδα Παραγωγών της Πιερίας, μίλησε στην Agrenda ο γεωπόνος και μέλος του Δ.Σ. της Ζευς, Ζήσης Μανώσης: «Το 2011 εγκαταστήσαμε αντιβρόχινα πανιά σε 5 στρέμματα και το 2012 σε 70 στρέμματα, από τα συνολικά 2.500 στρμ. που καλλιεργούνται στην Πιερία. Είτε ενταχθεί η δράση για επιδότηση από το πρόγραμμα του ΕΛΓΑ είτε όχι η Ζευς θα προχωρήσει, αλλά εάν το καταφέρουμε, αυτό θα γίνει πολύ πιο γρήγορα. Εξάλλου, με αυτό τον τρόπο κερδίζει και ο παραγωγός και ο ΕΛΓΑ, ενώ διασφαλίζονται και οι εξαγωγές μας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεσμεύονται από συμβόλαια παραγγελιών».

Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης, ο κ. Μανώσης μας είπε ότι κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 3.500 ευρώ το στρέμμα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς του καλύμματος.

Ρύθμιση του χρόνου συγκομιδής
Το πρώτο και βασικότερο πλεονέκτημα του αντιβρόχινου πανιού είναι - φυσικά - η σταθερή παραγωγή, που εξασφαλίζει και καλύτερα συμβόλαια στις αγορές του εξωτερικού. Το δεύτερο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από τον ΕΛΓΑ, όπως προαναφέρθηκε, αφού θα προλαμβάνει τις αποζημιώσεις για ζημιές απο βροχοπτώσεις και άλλες ασθένειες που προκαλούν οι πολλές υγρασίες. Αυτό που προσθέτει ο κ. Μανώσης, είναι ότι με το αντιβρόχινο πανί, ο αμπελουργός μπορεί να ρυθμίσει τον χρόνο συγκομιδής. Δηλαδή να επιλέξει ανάμεσα σε κανονική σοδειά ή σε όψιμη, ανάλογα με την πορεία των τιμών. Αυτό θα εξαρτηθεί, βεβαίως, από το πόσο καιρό θα διατηρήσει τα πανιά.

Η Ζευς Α.Ε., πάντως, έχει σκοπό να παροτρύνει φέτος ακόμη περισσότερους παραγωγούς να τοποθετήσουν τέτοιο σύστημα προστασίας στα αμπέλια τους.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν γίνει τόσο σε νέες φυτείες όσο και σε υφιστάμενους αμπελώνες και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο κόστος της εγκατάστασης.

Τα πανιά τοποθετούνται προς τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσουν οι βροχές του φθινοπώρου και μπορούν να αφαιρεθούν μετά από περίπου δύο μήνες, δηλαδή όσο χρειάζεται για να προστατευτούν οι καρποί.

Η εγκατάσταση αποτελείται από έναν σταθερό μεταλλικό σκελετό και από το αντιβρόχινο πανί, το οποίο αντικαθίσταται μόνο όταν φθαρεί.

Αλεξανδρής Πέτρος

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου