27 Απρ 2013

Ελλάδα και Ιταλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις κλωβοστοιχίες των ορνίθων.


Στις 25 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα και την Ιταλία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράλειψη της ορθής εφαρμογής της οδηγίας 1999/74/ΕΚ (1999/74/EC) για την απαγόρευση των «μη διευθετημένων κλωβών» (κλωβοστοιχίες).

Η πολιτική απόφαση για την απαγόρευση των μη «διευθετημένων κλωβών» ελήφθη το 1999. Η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν στη διάθεσή τους δώδεκα έτη για να εξασφαλίσουν
την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα και την εφαρμογή της οδηγίας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013, η οδηγία 1999/74/ΕΚ προβλέπει ότι όλες οι όρνιθες ωοπαραγωγής πρέπει να διατηρούνται σε «διευθετημένους κλωβούς» με συμπληρωματικό χώρο για να φωλιάζουν, να σκαλίζουν και να κουρνιάζουν ή σε εναλλακτικά συστήματα. Συνεπώς, μπορούν να χρησιμοποιούνται κλωβοί μόνο εάν προσφέρουν σε κάθε όρνιθα τουλάχιστον 750 cm² επιφανείας δαπέδου, φωλιά, στρωμνή, κούρνιες και διατάξεις ξυσίματος των νυχιών, που να επιτρέπουν στις όρνιθες να ικανοποιούν τις βιολογικές ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες συμπεριφοράς τους. Στις 26 Ιανουαρίου 2012, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή ζητώντας από την Ελλάδα και την Ιταλία, από κοινού με άλλα 11 κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των παραλείψεων όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, και ειδικότερα να εφαρμόσουν την απαγόρευση των «μη διευθετημένων κλωβών» για τις ωοπαραγωγούς όρνιθες που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012. Ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη στις 21 Ιουνίου 2012. Από τα 13 κράτη μέλη που έλαβαν επιστολές με τις οποίες τους ζητήθηκε να εφαρμόσουν σωστά την εν λόγω οδηγία, μόνον δύο κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.

Εντούτοις, η πλήρης συμμόρφωση από όλα τα κράτη μέλη έχει ουσιώδη σημασία για την αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς και αθέμιτου ανταγωνισμού. Η έλλειψη επιβολής της απαγόρευσης «μη διευθετημένων» κλωβών έθεσε τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν επενδύσεις για να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα σε μειονεκτική θέση. Η Ελλάδα και η Ιταλία μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής για αντιμετώπιση της κατάστασης, δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τη ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. Η Επιτροπή αναμένει από αυτά τα κράτη μέλη την εξασφάλιση της συμμόρφωσης.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου