22 Απρ 2013

Διατήρηση του κοινοτικού καθεστώτος για τα οπωροκηπευτικά ζητούν οι Copa-Cogeca.


Την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος της Ε.Ε. για τα οπωροκηπευτικά – που βασίζεται στις οργανώσεις παραγωγών όπως οι συνεταιρισμοί – και μετά το 2013, ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.
Όπως αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν, στις 19 Απριλίου, προς τον Επίτροπο Γεωργίας Dacian Cioloş, το ισχύον καθεστώς λειτούργησε καλά και προτείνουν βελτιώσεις καλώντας, ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλείξει
σε συγκεκριμένες προτάσεις έως τον Ιούλιο.

Επί του θέματος, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Το παρόν καθεστώς λειτούργησε καλά. Η μεγάλη πλειοψηφία των απαντήσεων στην δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του καθεστώτος στήριξης για τα φρούτα και τα λαχανικά το περασμένο καλοκαίρι, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευνόησε τη συνέχιση της ενίσχυσης των οργανώσεων παραγωγών, των επιχειρησιακών ταμείων και των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Οι οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών, όπως οι συνεταιρισμοί, έχουν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό, στην βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, στην καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων. Το σύστημα στηρίζεται στην κοινοτική ενίσχυση που χορηγείται ως ποσοστό της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από κάθε οργάνωση παραγωγών. Ο τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 17% της συνολικής αξίας των αγροτικών προϊόντων της, και αποτελεί βασικό μοχλό για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις Ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές.

Επίσης, ο κ. Pekka Pesonen, δήλωσε «Οι παραγωγοί που είναι μέλη οργανώσεων παραγωγών αντέχουν καλύτερα σε περιόδους κρίσης από εκείνους που εργάζονται ατομικά. Είναι η απόδειξη ότι το σύστημα λειτουργεί καλά και πρέπει να διατηρηθεί, και να βελτιωθεί, μετά το 2013. Η νέα αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει, επίσης, ότι οι γεωργικοί συνεταιρισμοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους γεωργούς προκειμένου να έχουν καλύτερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας από την εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων και στην ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά». Υπογραμμίζοντας βασικά σημεία που πρέπει να συμπεριληφθούν στο καθεστώς, ο κ. Pesonen δήλωσε: «Ο συγκεκριμένος ορισμός, τα κριτήρια αναγνώρισης και οι καταστάσεις για τις οργανώσεις οπωροκηπευτικών, που ισχύουν σήμερα, πρέπει να διατηρηθούν. Οι επικείμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να επιτρέψουν στις οργανώσεις παραγωγών, στα επιχειρησιακά ταμεία και στα επιχειρησιακά προγράμματα να παραμείνουν ο ακρογωνιαίος λίθος του καθεστώτος στήριξης των οπωροκηπευτικών για τη διατήρηση ενός βιώσιμου τομέα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ».

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου