22 Απρ 2013

Μπαχαρικά! Το καλύτερο φάρμακο για τις ιώσεις.


Έχετε ανακατωσούρα, φλεγμονή ή κρύωμα που δε λέει να υποχωρήσει; Μην πάτε μακριά… μόνο μέχρι την κουζίνα σας… γιατί τελικά τίποτα δεν είναι καλό να μένει στο ράφι!

Όλοι χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά για να νοστιμίσουμε ένα φαγητό, για φανταστείτε, πώς θα ήταν η μπεσαμέλ χωρίς τριμμένο μοσχοκάρυδο; Αλλά, η προσφορά των μπαχαρικών
δεν τελειώνει εδώ. Οι αρχαίοι πίστευαν πολύ στις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα χρησιμοποιούσαν για να γιατρέψουν παθήσεις όπως πόνος στο στομάχι, φλεγμονές κ.α. Με την πρόοδο της ιατρικής, αυτές οι πρακτικές παραγκωνίστηκαν και όσοι τις χρησιμοποιούσαν θεωρούνταν κομπογιαννίτες κι οπισθοδρομικοί. Ήρθε όμως η ώρα να δικαιωθούν. Νέες έρευνες στην ιατρική παραδέχονται την καταπραϋντική ιδιότητα των μπαχαρικών και προτείνουν επιστροφή στις ρίζες…



Κόλιανδρος ή κόλιαντρο Ο κόλιανδρος είναι ένα πολύ καλό αντιβακτηριδιακό. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για να μη μολυνθούν οι πληγές . Νέες έρευνες δείχνουν οτι το λάδι από κόλιανδρο βοηθά στην κυτταρική αναπνοή και μας προστατεύει από τη σαλμονέλα.

TIP: Μπορείτε να βάλετε κόλιανδρο στα πάντα, από σαλάτες μέχρι ζυμαρικά. Είναι πολύ αρωματικός κι έχει θαυμάσια γεύση. Μάλιστα μπορείτε να υιοθετήσετε το τρικ της διάσημης διατροφολόγου Τricia Williams, απλούστατα ρίξετε τριμμένους σπόρους κόλιανδρου σε ένα μπουκάλι λάδι. Έτσι θα το έχετε πάντα έτοιμο για χρήση.



Κουρκουμάς Φαίνεται να έχει εντυπωσιακές ιδιότητες μιας και ερευνητές στο UCLA λένε σε κάποιες περιπτώσεις εμποδίζει ακόμα και την εξάπλωση του καρκίνου. Επίσης, εξ αιτίας ενός αντιοξειδωτικού βοηθάει στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

ΤΙP: Ο κουρκουμάς δεν έχει μόνο ωραία γεύση, αλλά και υπέροχο χρυσαφί χρώμα. Ρίξτε μισό κουταλάκι μέσα στο τσάι σας και θα μας θυμηθείτε.



Κανέλλα Η κανέλλα βοηθά σημαντικά τη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη, γιατί βοηθά στη σωστή απορρόφηση γλυκόζης από αίμα. Επίσης έστω και μισό κουταλάκι την ημέρα βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

TIP: Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε την κανέλα σε διάφορα γλυκίσματα, αλλά διάσημοι σεφ μας προκαλούν να τη δοκιμάσουμε.



Κρόκος Κοζάνης (σαφράν) Μας φτιάχνει τη διάθεση και όχι μόνο. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008, βρέθηκε oτι μειώνει σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η μείωση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε σε αρκετές περιπτώσεις κάψουλες κρόκου αντικατέστησαν ήπια αντικαταθλιπτικά.

TIP:Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρόκο Κοζάνης τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά. Δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα. Μπορούμε να τον ρίξουμε σε νερό που θα βράσουμε ρύζι, αλλά ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά. Ακόμα, μπορούμε να βράσουμε λίγο νερό και να τον πιούμε σαν τσάι.



Σκόρδο Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας γιατί βοηθά στη σωστή λειτουργία των λευκών κυττάρων που μας προστατεύουν από τις μολύνσεις και τους ιούς. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία φάνηκε ότι το ποσοστό των κρυολογημάτων έπεσε κατά 50% σε άνθρωποι που έπαιρναν συμπλήρωμα σκόρδου σε κάψουλες για δώδεκα εβδομάδες.

TIP: Όλοι, λίγο πολύ ξέρουμε που χρησιμοποιούμε το σκόρδο, από ψητά μέχρι ευφάνταστα ντίπ, ως και το εθνικό μας τζατζίκι ή σκορδαλιά. Ένας πρωτότυπος τρόπος να το δοκιμάσετε είναι να πασπαλίσετε σκελίδες σκόρδου με λίγο ελαιόλαδο και να τις ψήσετε. Έπειτα, απλώστε το μείγμα (σκόρδο και λάδι) σε ψωμί που θα φτιάξετε σάντουιτς.



Τζίντζερ (πιπερόριζα) Ένα φάρμακό τόσο για τη ναυτία και τους πόνους στο στομάχι, όσο και για τις φλεγμονές.Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010, η κατανάλωση μόνο δύο γραμμαρίων τζίντζερ την ημέρα μείωσε τους μυϊκούς πόνους κατά 25%.

TIP: Δοκιμάστε φρέσκο τζίντσερ με λαχανικά, ψάρι ή κοτόπουλο. Ακόμα δοκιμάστε τζίντζερ σε σκόνη για να φτιάξετε κρεμώδεις σάλτσες ή δώστε μια έθνικ πινελιά στη σαλάτα σας  φτιάχνοντας ένα ωραίο ντιπ.



Πηγή:www.faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου