26 Απρ 2013

Δεν αυξάνεται η έκτακτη εισφορά για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.


Την εξαίρεση των αγροτικών και των οικιακών φωτοβολταϊκών από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται μέσα στο Σαββατοκύριακο προς ψήφιση στη Βουλή.


Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκαν οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ που βρίσκεται σε διαβούλευση
και οι οποίες αφορούν το μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (καθώς αυτό είχε τεθεί στα προαπαιτούμενα από την τρόικα για τις δόσεις του δανείου).

Το βασικό μέτρο που λαμβάνεται στην κατεύθυνση αυτή είναι η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όλες τις κατηγορίες φωτοβολταϊκών, από τις οποίες όμως, όπως αναφέρεται, εξαιρούνται τα οικιακά και τα αγροτικά.

Για όλα τα υπόλοιπα φωτοβολταίκά, όσα τέθηκαν σε λειτουργία μετά την 1/1/2012 και είχαν την υψηλή εγγυημένη τιμή που ίσχυε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012, από 30% αυξάνεται στο 37%.

Για φωτοβολταϊκά που τέθηκαν σε λειτουργία μετά την 1/1/2012 με εγγυημένη τιμή του διαστήματος Φεβρουαρίου-Αυγούστου 2012 η έκτακτη εισφορά από 27% αυξάνεται στο 34%. Για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα μπουν στο σύστημα μετά την 1η Ιουλίου 2013 και οι οποίες είχαν εξαιρεθεί στην προηγούμενη ρύθμιση ορίζεται εισφορά 40% και 42% αντίστοιχα ανάλογα με το πότε συνδέθηκαν στο σύστημα.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης αναστολή σύναψης συμβάσεων σύνδεσης και συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Δικτύου) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται τα οικιακά φωτοβολταϊκά (στέγες) αλλά και τα φωτοβολταϊκά σε κτίρια.

Από την αναστολή σύναψης συμβάσεων πώλησης εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος για την υπογραφή σύμβασης πώλησης.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών έξω από το ΥΠΕΚΑ

Στο μεταξύ, πάντως, αγρότες από όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει από το πρωί της Παρασκευής να καταφθάνουν έξω από το κτίριο του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και της κατάληψης που έχει προγραμματισθεί.

Όπως αναφέρουν στο Agronews εκπρόσωποι των αγροτών, περιμένουν επίσημη διαβεβαίωση από τον ίδιο τον αρμόδιο υφυπουργό, Ασημάκη Παπαγεωργίου την εξαίρεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 500 αγρότες απ' όλη την Ελλάδα.

Τσατσάκης Γιάννης

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου