24 Απρ 2013

«Σκάψτε για την επιβίωση» παροτρύνει ο Βρετανός Υπ. Γεωργίας.


Ο υπουργός γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, David Heath, ανέφερε σε συνέντευξή του, στη Daily Mail, το σύνθημα που επικρατούσε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο «σκάψτε για τη νίκη» μετατρέποντας το σε «σκάψτε για την επιβίωση».



Αφορμή για αυτό το σύνθημα αποτέλεσαν τα νέα δεδομένα για τις υψηλές τιμές των φρούτων (11% πάνω σε σχέση με το Μάρτιο του 2012) και των λαχανικών (7%).


Το ψωμί και δημητριακά έχουν αυξηθεί κατά 3,6%, το κρέας κατά 2.4% και άλλα προϊόντα όπως η ζάχαρη, η μαρμελάδα και η σοκολάτα κατά 4,1% σε σχέση με πέρσι.

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη Βρετανία δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο κόστος ζωής των ανθρώπων.

Ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,8%, μια λεπτομερής ανάλυση έδειξε πως το κόστος των τροφίμων αυξήθηκε ραγδαία κατά το τελευταίο έτος.



Ο Υπουργός Γεωργίας του Ηνωμένου Βασιλείου, David Heath.

 
Έτσι, ο Heath παρότρυνε τις οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου να καλλιεργήσουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τροφίμων.      

Ακόμα προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να στηριχθεί σε φθηνές εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα.

Και πρόσθεσε ότι ασθένειες, συγκρούσεις και άσχημες καιρικές συνθήκες διαταράσσουν την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και οδηγούν σε ακόμα υψηλότερες τιμές.

Η Βρετανία είναι στα πρόθυρα εξάντλησης του σιταριού μετά από ένα τρομερά υγρό χρόνο (ισχυρές βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού), με πάνω από 2 εκατ. τόνους να έχουν χαθεί.

Οι Βρετανοί αγρότες αγωνίζονται επίσης για να σπείρουν καλλιέργειες για τη συγκομιδή του 2013, η οποία έχει ήδη προβλέψει ότι θα είναι 25% κάτω σε σχέση με πέρσι.

«Τα νοικοκυριά θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνουν πιο αυτάρκη για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του υψηλού κόστους και τα άδεια ράφια», δήλωσε ο Heath.

Τόνισε ότι, «με την αύξηση του πληθυσμού, όχι μόνο την αύξηση της ζήτησης σε αυτή τη χώρα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, εμείς θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων.

«Κάναμε ένα τεράστιο λάθος πριν από λίγα χρόνια, όταν επικράτησε η ιδέα ότι δεν πρέπει να παράγει ο αγροτικός τομέας και να εισάγουμε ό, τι ήταν απαραίτητο για να τροφοδοτήσουμε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Heath.
«Μπορεί να έρθει σύντομα η στιγμή, που θα πρέπει να "σκάψουμε για την επιβίωση μας”», υπογράμμισε ο ίδιος.

Γιαννακοπούλου Φανή


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου