21 Απρ 2013

Η μεσογειακή διατροφή δεν προστατεύει κατά της εγκεφαλικής γήρανσης.


 Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να είναι ωφέλιμη για την καρδιά, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες, συμπεραίνει γαλλική έρευνα, η οποία εντόπισε ελάχιστα οφέλη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο από μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, κρασί, ελαιόλαδο και καρύδια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση
Κλινικής Διατροφής, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες των μεσηλίκων συμμετασχόντων σε αυτή και μέτρησε τις νοητικές τους επιδόσεις σε ηλικία περίπου 65 ετών, αλλά δεν εντόπισε κάποια σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και τις πνευματικές λειτουργίες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η έρευνά μας δεν στηρίζει την υπόθεση μίας σημαντικής νευροπροστατευτικής επίδρασης της (μεσογειακής διατροφής) σχετικά με τις εγκεφαλικές λειτουργίες", έγραψε η επικεφαλής της έρευνας στο Διατροφικό Επιδημιολογικό Ερευνητικό Κέντρο της γαλλικής εθνικής ερευνητικής υπηρεσίας υγείας INSERM.

Έχει ειπωθεί ότι τα "καλά" λιπαρά της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο ή ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας έμμεσα διατηρώντας υγιή τα αιμοφόρα αγγεία.

Παλαιότερες έρευνες στήριζαν αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, μία ευρείας κλίμακας μελέτη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έφθασε στο συμπέρασμα ότι άτομα στα 60 τους ή και μεγαλύτερα που είχαν υιοθετήσει μία ως επί το πλείστον μεσογειακή διατροφή ήταν λιγότερο επιρρεπή στην φθορά των εγκεφαλικών λειτουργιών τους όσο γερνούσαν. Μία άλλη έρευνα σε δείγμα κατοίκων του Μανχάταν συνέδεε την μεσογειακού τύπου διατροφή με 40% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές που εκπόνησαν τη γαλλική μελέτη χρησιμοποίησαν στοιχεία για 3.083 άτομα των οποίων την υγεία παρακολούθησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν ήταν τουλάχιστον 45 ετών. Σύμφωνα με τον Νίκο Σκαρμέα, βοηθό καθηγητή στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τις επιδράσεις των τροφίμων στην εγκεφαλική λειτουργία, η νέα αυτή μελέτη θέτει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξέτασαν άπαξ τις διανοητικές λειτουργίες των συμμετασχόντων, γεγονός που καθιστά αδύνατο να συμπεράνουν αν αυτές βελτιώνονται ή επιδεινώνονται με τον καιρό.

Πηγή: www.Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου