25 Απρ 2013

Σχέδιο για αναπτυξιακή τράπεζα με κορμό τις συνεταιριστικές.


Την πρότασή τους για τη δημιουργία μιας Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξιοποιώντας τις δομές και το δίκτυο των 13 υφιστάμενων Συνεταιριστικών Τραπεζών παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 25 Απριλίου ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών (ΕΣΕ), Ν. Μυρτάκης και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).


Το σχέδιο αφορά την μετεξέλιξη των συνεταιριστικών τραπεζών σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό φορέα με κύρια δραστηριότητα την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και την παροχή δανείων.
Το σχέδιο αφορά την μετεξέλιξη ουσιαστικά των συνεταιριστικών τραπεζών σε ένα νέο χρηματοπιστωτικό φορέα που δε θα είναι ανταγωνιστικός στη λειτουργία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά θα έχει επικουρικό ρόλο. Η κύρια δε δραστηριότητά του θα είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων καιη  παροχή δανείων ύψους 10.000-25.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ένα επιτόκιο της τάξης του 4,2%.

Το εγχείρημα προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των μετόχων μέσα από τα 700.000 μέλη της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που θα κληθούν να αγοράσουν μερίδια και να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα.

Αποδέκτες της πρότασης έχουν γίνει ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος. Άπαντες φέρονται να την αντιμετωπίζουν θετικά ενώ ο κ. Προβόπουλος έχει σε ανύποπτο χρόνο διατυπώσει την άποψη πως ο μετασχηματισμός των συνεταιριστικών τραπεζών σε τράπεζες ειδικού σκοπού μπορεί να αποτελέσει το όχημα για τη σωτηρία τους.

Βασικό αίτημα της ΕΣΕ και των μικρομεσαίων είναι η Πανελλήνια Τράπεζα να αναβαθμιστεί σε κεντρική τράπεζα των συνεταιριστικών τραπεζών με ουσιαστικές αρμοδιότητες σε θέματα εσωτερικού ελέγχου, εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης καθώς επίσης και σε παροχή υπηρεσιών και τραπεζικών προϊόντων. «Κλειδί» για το ρόλο αυτό αποτελεί η αναγνώρισή της ως συστημική και η ένταξη στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης, δεδομένου ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 78 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μυρτάκη, εφόσον το σχέδιο πάρει το «πράσινο φως» η νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα μπορεί να ξεκινήσει τη χορήγηση δανείων ακόμα και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο ίδιος επεσήμανε  θεωρεί δεδομένη τη σύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με βάση τη σχέση με τις τοπικές οικονομίες, την πείρα και τις δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την ΕΤΕπ και του ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, που αφορά τις ΜμΕ άνω των 2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες -που αριθμούν 178 καταστήματα σε όλη τη χώρα, εκτός του Αιγαίου-  ακολουθούν σήμερα ξεχωριστό τρόπο ανασυγκρότησής τους σε σχέση με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς δε συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες της ερχόμενες τριετίας ενώ τουλάχιστον οι μισές έχουν υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Εξάλλου, το ενεργητικό των συνεταιριστικών τραπεζών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 3,6 δισ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά τους 430 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις τους σε 3,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 1,32% και οι χορηγήσεις κατά 1,88%.



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου