29 Απρ 2013

Στα σκαριά το πρώτο ηλεκτρονικό χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων.


Στην ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού χρηματιστηρίου αγροδιατροφικών προϊόντων, στο οποίο σε πρώτη φάση θα διαπραγματεύονται αλεύρι, δημητριακά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, με προοπτική κατόπιν να συμπεριλάβει και οπωροκηπευτικά, κρέατα, ιχθυηρά και άλλα, προχωρούν αυτοδιοικητικοί φορείς και επιμελητήρια από Ελλάδα και πΓΔΜ.

Το καινοτόμο εγχείρημα έχει εξασφαλίσει και τις ευλογίες της
ΕΕ, καθώς η χρηματοδότησή του, με 650 χιλ. ευρώ, είναι υπό την ομπρέλα του κοινοτικού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg.
Το καινοτόμο εγχείρημα έχει εξασφαλίσει και τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η χρηματοδότησή του, με 650 χιλ. ευρώ, έχει υπαχθεί κάτω από την ομπρέλα του κοινοτικού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg.

Η πρωτοβουλία φέρει τον τίτλο E-auction και για την εφαρμογή της συνεργάζονται συνολικά πέντε εταίροι, με επικεφαλής το ελληνοϊταλικό εμπορικό επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και συνδιοργανωτή το Foundation for Local and IT Development με έδρα στη Γευγελή της γειτονικής χώρας. «Συμμετέχουν, επίσης, το Επιμελητήριο του Κιλκίς, το ελληνογερμανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Καβάρντατζι στα Σκόπια», είπε στην Agrenda ο γενικός γραμματέας του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης, Μάρκο Ντελαπούπα, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τη διαχειριστική αρχή του Interreg τον Οκτώβριο του 2012 κι έχει χρόνο αποπεράτωσης 18 μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο «το ηλεκτρονικό χρηματιστήριο θα είναι έτοιμο το 2014».

Βασικός στόχος του project είναι η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα πρότυπα και με την τεχνογνωσία ανάλογης εφαρμογής που λειτουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην Ιταλία, η οποία θα αποτελέσει το «περιβάλλον» για τη διενέργεια συναλλαγών, με τη μορφή χρηματιστηριακών διαπραγματεύσεων επί αγροτικών προϊόντων, που θα προέρχονται από τις γεωγραφικές ζώνες των δύο χωρών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα. «Στο πιλοτικό στάδιο λειτουργίας του ηλεκτρονικού χρηματιστηρίου αγροδιατροφικών προϊόντων στόχος είναι να περιοριστούμε σε επιχειρήσεις μέλη των επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και των δήμων Γευγελής και Καβάρντατζι», εξηγεί ο κ. Ντελαπούπα και υπογραμμίζει ότι στην Ιταλία έπειτα από δύο δεκαετίες λειτουργίας του αντίστοιχου χρηματιστηρίου, σήμερα μπορεί κανείς να αγοράσει τρόφιμα, ποτά, ζωοτροφές, μέχρι και βιοντίζελ.

Τα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία ενός τέτοιου χρηματιστηρίου είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών, αυτή θα επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι για να αποκτά μια επιχείρηση πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο μέλος του οικείου Επιμελητηρίου, που σημαίνει ότι θα υπάρχει μια εγγύηση για την φερεγγυότητά της κατά την αγοραπωλησία, η οποία θα συνοδεύεται, μάλιστα και με έκδοση ηλεκτρονικού συμβολαίου επικύρωσής της, που θα προβλέπει ακόμη και το ποιο δικαστήριο θα επιληφθεί σε περίπτωση διαφωνίας. Επίσης, καθώς η πλατφόρμα θα δίνει τις τιμές του καλαμποκιού για παράδειγμα τις τελευταίες 20-30 ημέρες ο αγοραστής ή ο πωλητής θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει άποψη για τη δίκαιη αποτίμηση του προϊόντος.

Aλεξανδρής Πέτρος


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου