30 Απρ 2013

ΕΣΕΕ: Φθηνότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι.


Χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι εφέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική
Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Με βάση στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε., το μέσο κόστος του εφετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη ζήτηση το εφετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (8,06%) όσο και του κατσικιού (8,33%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (26,30%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%).

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2012, παρατηρήθηκαν στις πατάτες (63,33%) και στις ντομάτες (53,04%). Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.α. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2012, ενώ ολοκληρώθηκε στις 29 του ίδιου μήνα και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών - φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Παράλληλα όμως με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, η ΕΣΕΕ διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν, μία πτώση των τιμών των εξεταζόμενων προϊόντων, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9,76% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά.

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15,0% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 23,81% ενώ και οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν σε ένα ποσοστό του 25,0%, Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν ο ταραμάς (5,17%) και οι ελιές (9,10%) ενώ το τουρσί, οι φακές και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Συνοψίζοντας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά και τα νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ των ετών 2013 και 2012, παρουσίασε μία μείωση κατά 12,7% ενώ τα λαχανικά - φρούτα, όπως και τα διάφορα είδη Supermarket, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις περυσινές τιμές τους (-0,28%).

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου