26 Απρ 2013

Ωφελούν την υγεία τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά;


Η ιστορία των καρυκευμάτων χάνονται στο βάθος των χρόνων και η δράση τους τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο όσο και στον αρωματισμό ρούχων και χώρων, στην παραγωγή καλλυντικών, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τα μπαχαρικά τελικά ωφελούν ή βλάπτουν.
Υπέρ:

Αυξάνουν το μεταβολισμό: αυτό οφείλεται στο ότι 20 λεπτά μετά
την κατανάλωσή των μπαχαρικών αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας του σώματος, γεγονός που αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού. Επιπλεόν με τη χρήση τους μπορούμε να περιορίσουμε το λίπος και το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό, με αποτέλεμα να μειώνουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κα άρα να αυξάνουμε το ρυθμό απώλειας βάρους.

Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου: Ορισμένα συστατικά των μπαχαρικών (π.χ. κουρκουμίνη, καψαϊκίνη) όταν έρχονται σε επαφή με καρκινοειδή κύτταρα, τα ακινητοποιούν και τα εξουδετερώνουν, ενώ αφήνουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Επιπρόσθετα, τα καρυκεύματα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας έναντι πολλών ασθενειών.

Προστατεύουν από καρδιαγγειακά: Η ουσία ευγενώλη, που περιέχεται σε έναν μεγάλο αριθμό μπαχαρικών, συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερόλης και περιορίζει το σχηματισμό θρόμβων.

Προλαμβάνουν το έλκος: Η μέτρια κατανάλωσή τους δεν αυξάνει, όπως πιστεύεται, τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους, αλλά τον μειώνει, αδρανοποιώντας τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκλησή του.

Βελτιώνουν τα συμπτώματα παθήσεις του αναπνευστικού: διάφορα καρυκεύματα όπως το τσίλι και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας στην απομάκρυνσή της.

Κατά:

Επιβαρύνουν τα άτομα με έλκος: τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση των γαστρικών και υγρών στο στομάχι, τα οποία ερεθίζουν το στομαχικό βλεννογόνο.

Δυσχεραίνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ): Τα καρυκεύματα χαλαρώνουν τον γαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνουν τη ροή των τροφών και την παλινδρόμηση γαστρικού οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Εντείνουν τη δυσπεψία: Η οξεία δυσπεψία επιβαρύνεται από τη δυσανεξία συστατικών με έντονη γεύση και οσμή, όπως έχουν τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Στο ερώτημα λοιπόν: «Τα Καρυκεύματα/Μπαχαρικά: Ωφελούν ή βλάπτουν;», απαντάμε ότι η μέτρια κατανάλωσή τους μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές, εφόσον δυσχεραίνουν τα συμπτώματά τους (αίσθημα καύσου, ναυτία).


Πηγή:top7news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου