23 Απρ 2013

Πώς θα προλάβουμε την οστεοπόρωση.


Καθώς μεγαλώνεις δεν συμβαίνουν μόνο εξωτερικές αλλαγές στο σώμα σου. Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που θα σε ταλαιπωρήσουν είναι η οστεοπόρωση. Και μόνο ακούγοντας αυτή τη λέξη καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία πάθηση η οποία προκαλεί μεγάλους πόρους στα οστά σου.

Η απώλεια της πυκνότητας των οστών είναι μέρος της
φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες στο μέλλον θα πάθουμε οστεοπόρωση. Απλά υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν ή ακόμη και μειώνουν τις πιθανότητες να αναπτύξεις να βρεθείς σ’ αυτή τη δύσκολη θέση.

Όπως πολύ καλά ξέρεις τα οστά μας είναι δυνατά και υγιή μέχρι την ηλικία των 30, από εκεί και πέρα εμφανίζονται προβλήματα που έχουν να κάνουν με την πυκνότητα των οστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό μέρος των γυναικών που έχουν απώλεια πυκνότητας στα οστά έχουν αυξημένο ρίσκο για κατάγματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου οι μισές γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα στη ζωή τους έχει σχέση με την οστεοπόρωση.

Για να είμαστε ακριβείς χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα οστά των γυναικών γενετικά είναι πιο λεπτά από αυτά των ανδρών η διαφορά είναι ότι η πυκνότητα των οστών υφίστανται ταχύτατη μείωση μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται 5-7 χρόνια από τη στιγμή που κάποια γυναίκα μπαίνει σ’ αυτό το κύκλο της ζωής της.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις οστεοπόρωση;
Συνήθως καμία δεν γνωρίζει ότι έχει οστεοπόρωση μέχρι να προκύψει κάποιο κάταγμα ή κάποια αλλαγή στη στάση του σώματός της. Επίσης επίμονοι πόνοι στη πλάτη που οφείλονται σε μετατόπιση σπονδύλων μπορεί να είναι ένα σήμα για να κάνεις έλεγχο στο γιατρό σου.

Πού χτυπά;
Οι γυναίκες οι οποίες είναι λεπτές και έχουν λεπτό σκελετό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Η κληρονομικότητα αλλά και η εθνικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις λευκές γυναίκες και στις γυναίκες της Ασίας ενώ οι Αφροαμερικάνες και οι Ισπανίδες έχουν και αυτές το ρίσκο τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι κάποιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα διάφορες φλεγμονές αλλά και ορμονικές διαταραχές είναι πιθανό να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Το κάπνισμα η έλλειψη άσκησης αλλά και μία διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D σου αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθείς.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επεμβαίνει στη πυκνότητα των οστών, όπως επίσης διάφορα φάρμακα που καταπολεμούν τις φλεγμονές, το άσθμα αλλά και τα κορτικοστεροειδή (συνθετικές μορφές της κορτιζόνης). Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει διατροφικές διαταραχές όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία είναι πολύ πιθανό να πάθουν οστεοπόρωση.

Ξεκίνησε νωρίς τη πρόληψη
Οι υγιεινές συνήθειες ζωής από όταν κάποιος είναι πολύ νέος ή έφηβος θα βοηθήσουν στο μέλλον να αποκτήσει δυνατά οστά. Οι νέες γυναίκες μπορούν να κτίσουν δυνατά οστά λαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D (μέσο της ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και των τροφών) και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα συστηματικής άσκησης.
Tip: Ο γιατρός σου θα σε βοηθήσει ώστε ανάλογα με την ηλικία σου και τις προσωπικές σου ανάγκες να λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα ασβεστίου που έχεις ανάγκη.

Διάλεξε τη σωστή άσκηση
Η γιόγκα και το pilates σου βελτιώνουν την ισορροπία αλλά διάφορες ασκήσεις που γίνονται για την ευελιξία του κορμού έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στη σπονδυλική στήλη σε ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση.
Η άσκηση μεγάλης έντασης έχει αυξημένο ρίσκο εάν τα οστά σου έχουν ήδη πρόβλημα πυκνότητας.
Το κολύμπι και το ποδήλατο είναι καλή άσκηση αλλά σ’ αυτά δεν χρησιμοποιείς όλο το βάρος του σώματός σου και γι αυτό δεν είναι τόσο ευεργετικά για την καλή υγεία των οστών.

Φτιάξε δυνατά οστά χρησιμοποιώντας το βάρος σου
Η άσκηση στη οποία χρησιμοποιείς το βάρος του σώματός σου μπορεί να σε βοηθήσει να κτίσεις δυνατά οστά και να τα διατηρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει περπάτημα, το τζόκινγκ, το τέννις και άλλες δραστηριότητες που μετακινείς και συμμετέχει ολόκληρο το βάρος του σώματός σου. Χρησιμοποιώντας μικρά βάρη σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες βοηθάς σημαντικά τα οστά σου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που περπατούν δύο χιλιόμετρα την ημέρα αυξάνουν κατά πέντε χρόνια την ηλικία των οστών τους.

Άλλαξε διατροφή
Τι θα ξεχάσεις: Ελαχιστοποίησε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι όπως έτοιμες σούπες και επεξεργασμένα κρέατα. Μείωσε τη καφεΐνη επειδή εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου (αυτό συμβαίνει εάν πίνεις πάνω από τρία φλυτζάνια καφέ την ημέρα) αλλά και το αλκοόλ.
Τι θα προσθέσεις: Ενίσχυσε το διατροφικό σου πρόγραμμα με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο οι οποίες θα προστατέψουν τα οστά σου στο πέρασμα του χρόνου. Χρειάζεσαι περίπου 3-4 ποτήρια γάλα την ημέρα. Τα ψάρια σολωμός ή τόννος και η ρέγγα περιέχουν βιταμίνη D η οποία βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και πράσινα λαχανικά τα οποία θα σου δώσουν μαγνήσιο που βοηθά ώστε να οστά να διατηρήσουν την καλή τους ποιότητα. Κάποια ροφήματα αλλά και τρόφιμα θα τα βρεις να είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D (όπως το γάλα).
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν καλής ποιότητας ασβέστιο. Το γιαούρτι και το τυρί είναι καλύτερες επιλογές από το παγωτό και το frozen yogurt. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και ο χυμός πορτοκαλιού θα σε τροφοδοτήσουν με ασβέστιο.

Τα συμπληρώματα διατροφής
Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι ασβεστίου. Έλεγξε με το γιατρό σου τη σωστή δόση ασβεστίου που μπορείς να πάρεις. Η υπερκατανάλωση είναι πιθανό να σου δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά. Μην παραλείπεις η βιταμίνη D η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Πηγή: faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου