22 Απρ 2013

Ελπιδοφόρα ανανέωση προσώπων στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.


Στο δρόμο της ανανέωσης προχώρησαν οι Νέοι Αγρότες με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), θέτοντας τις βάσεις για ενίσχυση της συλλογικής δράσης των νέων επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.

Πρόεδρος εξελέγη ο Θοδωρής Βασιλόπουλος από την Ηλεία, γραμματέας ο Στέλιος Βογιατζής από τη Θεσσαλονίκη, Ταμίας ο
Λεωνίδας Αρνίδης από την Κοζάνη και μέλη, οι Δημήτρης Σταματάκος από τη Λακωνία και Νίκος Παυλονάσιος από τη Λάρισα.
Πρόεδρος εξελέγη ο Θοδωρής Βασιλόπουλος από την Ηλεία, γραμματέας ο Στέλιος Βογιατζής από τη Θεσσαλονίκη, Ταμίας ο Λεωνίδας Αρνίδης από την Κοζάνη και μέλη, οι Δημήτρης Σταματάκος από τη Λακωνία και Νίκος Παυλονάσιος από τη Λάρισα.


Νωρίτερα, το Agronews μετέδιδε:

Την «ενηλικίωση» θα κρίνουν οι εκλογές στους Νέους Αγρότες

Το δρόμο για την ενηλικίωση αναζητούν οι Νέοι Αγρότες στις αρχαιρεσίες της Κυριακής 21 Απριλίου για την ανάδειξη διοίκησης στην ΠΕΝΑ. Η διαδικασία μοιάζει κρίσιμη, καθώς η οργάνωση κινείται εδώ και καιρό μεταξύ «θεσμικής» και «ανατρεπτικής» φωνής.

Αλλαγή γενιάς επιχειρείται στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το μαχητικό προφίλ της ενόψει και των διεκδικήσεων που επιβάλεται να τεθούν στην «ατζέντα» σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2014.

Οι εκλογές της 21ης Απριλίου στην έδρα της ΠΕΝΑ στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη) σηματοδοτούνται από το γεγονός ότι, με βάση της μέχρι στιγμής πληροφορίες της Agrenda, μόνο ένας Νέος Αγρότης από το σημερινό διοικητικό συμβούλιο έχει σκοπό να υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Πρόκειται για τον Βασίλη Κόλλια από τη Βοιωτία, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνος κυρίως για τη διατύπωση απόψεων των Νέων Αγροτών σε μια σειρά από θέματα που προωθούνταν ως ολοκληρωμένες προτάσεις στα διάφορα υπουργεία. Από τους αποχωρήσαντες Νέους Αγρότες, οι περισσότεροι δεν θα βάλουν υποψηφιότητα λόγω ηλικίας και κάποιοι, προκειμένου να δώσουν τόπο στη νέα γενιά, αφού οι ίδιοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός τέτοιου συνδικαλιστικού οργάνου.



Το ζητούμενο για τους νέους υποψηφίους είναι, πρώτα, η αποκήρυξη κάθε κομματικής προέλευσης, η οποία στο παρελθόν δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Ειδικά στην περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου, η συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της Αρχαίας Ολυμπίας το 2009 μπορεί να έδειξε ότι ανοίγει κάποια πόρτα για την καλύτερη θεσμική αναγνώριση της ΠΕΝΑ, αλλά τελικά αποδείχτηκε μπούμερανγκ, αφού η ίδια κυβέρνηση εφάρμοσε το οριζόντιο «κούρεμα» του πριμ πρώτης εγκατάστασης στους Νέους Αγρότες του 2010.



Οι επικρατέστεροι



Τα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση του προέδρου της ΠΕΝΑ είναι ο Θοδωρής Βασιλόπουλος (Ηλεία), ο Στέλιος Βογιατζής (Θεσσαλονίκη) και ο Βασίλης Κόλλιας (Βοιωτία). Επιπλέον, για τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου ακούγονται ότι θα θέσουν υποψηφιότητα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Λεωνίδας Αρνίδης (Κοζάνη), Δημήτρης Σταματάκος και Γιώργος Αλεξανδράκος (Λακωνία), Νίκος Παυλονάσιος (Λάρισα) και Λεωνίδας Ραβανός (Πρέβεζα).

Βέβαια, με τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές στο συγκεκριμένο συνδικαλιστικό όργανο όλα είναι ανοιχτά για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι, αφού δεν ανακοινώνεται κάποια λίστα εκ των προτέρων, ούτε υπάρχουν «παρατάξεις» ή άλλου είδους ομάδες με ψηφοδέλτια από τις οποίες θα πρέπει να διαλέξει ο κάθε αντιπρόσωπος που εκπροσωπεί την περιοχή του. Μόλις διαπιστωθεί ότι υπάρχει απαρτία, ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες από τους παρευρισκόμενους και ξεκινά η ψηφοφορία.

Ήδη είχε συγκληθεί μια εκλογική συνέλευση την Κυριακή 14 Απριλίου, στην οποία δεν υπήρξε απαρτία, οπότε την επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη επαναληπτική και πιθανότατα αυτή που θα γίνουν εκλογές. Πάντως, υπάρχει και η περίπτωση νέας αναβολής της εκλογικής διαδικασίας. Στη Γενική Συνέλευση θα κατατεθεί πρόταση από ορισμένα μέλη να γίνουν οι εκλογές μερικές μέρες αργότερα ή αμέσως μετά το Πάσχα, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν με αντιπροσώπους και τουλάχιστον δύο από τις νέες Ενώσεις (Χαλκιδικής και Κιλκίς).



Δύο τριετίες
Η γενιά που φεύγει
Με παρόμοια σύνθεση το νυν διοικητικό συμβούλιο έχει διανύσει δύο συνεχόμενες τριετείς θητείες στην ΠΕΝΑ. Από τις προηγούμενες εκλογές είχε διαμορφωθεί με τη συνέλευση της 9ης Ιουλίου 2010 ως εξής: Βασίλης Γιαννόπουλος (πρόεδρος-Αχαΐα), Γιάννης Ζαφείρης (αντιπρόεδρος-Αιτωλοακαρνανία), Λεωνίδας Πολυμενάκος (γενικός γραμματέας-Λακωνία), Παναγιώτης Γκιοργκίνης (ταμίας-Σέρρες) και Βασίλης Κόλλιας (ειδικά θέματα-Βοιωτία).

Χαμηλό προφίλ
Δεν απέδωσε η ήπια στάση
Όσες φορές έχει επικριθεί το ήπιο προφίλ που έχει τηρήσει ο κ. Γιαννόπουλος, ειδικά την περίοδο της υπουργίας Μπατζελή, όταν το πριμ των τότε Νέων Αγροτών αποφασίστηκε να κοπεί στο μισό, άλλες τόσες έχει επιβεβαιωθεί η στάση του, ειδικά τις κρίσιμες περιόδους των μεγάλων κινητοποιήσεων των αγροτών. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι τελικά οι Νέοι Αγρότες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον θεσμικό ρόλο που έχουν άλλα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών. Ταυτόχρονα, πίσω από αυτή τη στάση που έχει τηρήσει το απερχόμενο προεδρείο της ΠΕΝΑ, είναι κοινώς αποδεκτό ότι βρίσκεται ο τεχνικός της σύμβουλος, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο οποίος δείχνει να απομακρύνεται από τις διεργασίες, με στόχο να αποχωρήσει αμέσως μετά τις εκλογές. Όλα αυτά, βέβαια, είναι σε επίπεδο προθέσεων και κλίματος εντυπώσεων που έχει δημιουργηθεί και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Γιατί αποχωρούν
Τα υπόλοιπα στελέχη
Ο κ. Ζαφείρης σε ένα εξάμηνο περίπου θα έχει ξεπεράσει το όριο ηλικίας, όπως έχει συμβεί και με τον κ. Γκιοργκίνη, ο οποίος ήδη έδωσε τη σκυτάλη και στους νεότερους της ΕΝΑ Σερρών. Ο κ. Πολυμενάκος, τέλος, δήλωσε στην Agrenda ότι «ήρθε ο καιρός να δώσουμε τόπο στην επόμενη γενιά Νέων Αγροτών». Δεν θεωρούν, βέβαια, ότι έκλεισαν τον κύκλο τους, αλλά θα βρίσκονται στο πλευρό των επόμενων «Νέων».

Νέος πυρήνας
Συγκροτείται στη Χαλκιδική
Με δεδομένη σχεδόν την απόφαση έγκρισης του καταστατικού της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, από το Πρωτοδικείο Μουδανιών, η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης προσκαλεί όλους τους Νέους Αγρότες την ίδια μέρα, στις 20.30, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Φλογητών, σε έναν συμβολικό χώρο, για συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, και ακολούθως εκλογές για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου. Τα ιδρυτικά μέλη της είναι οι Π. Καζάκης (Ν. Γωνιά), ο Π. Γιαλαγκολίδης (Φλογητά), ο Ε. Μισαηλίδης (Σήμαντρα), ο Α. Πατέρας (Ν. Τρίγλια), ο Ζ. Τσιρίμπασης (Ελαιοχώρια) και ο Κ. Γαλανόπουλος (Γαλαρινός).

Λακωνία
Νέα φουρνιά
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής της σύνθεσης της ΠΕΝΑ, μετά την προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των Νέων Γεωργών το 2009, είναι η ΕΝΑ Λακωνίας, όπου τέσσερα από τα επτά μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, που εξελέγη πριν από μερικές μέρες, ανήκουν στη νέα «φουρνιά». Συγκεκριμένα, πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Σταματάκος (Κροκεές), αντιπρόεδρος ο Παντελής Μανδραπίλιας (Ξηροκάμπι), γραμματέας η Όλγα Κούρλα (Περιστέρι), ταμίας ο Γιάννης Μανίκης (Κουπιά) και μέλη ο Θωμάς Κουτσογιαννόπουλος (Μεταμόρφωση), ο Βαγγέλης Γιώργας (Αγγελώνα) και η Ιωάννα Τσαμπίρα (Σπάρτη). Ο προηγούμενος πρόεδρος, Λεωνίδας Πολυμενάκος, είναι και γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ μέχρι σήμερα.

Αλλαγή σελίδας
Εκλογές στην ΕΝΑ Σερρών
Με έναν από τους νεότερους προέδρους προχωρά στην επόμενη τριετία η ΕΝΑ Σερρών. Ο Σταύρος Δελεφέρης από την Ορεινή εξελέγη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στις εκλογές της 27ης Μαρτίου στη Μεσοκώμη. Τα υπόλοιπα μέλη είναι: Αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Βαρσαμής, γραμματέας ο Δημήτρης Γανίκας, ταμίας ο Γεώργιος Μαρθάρης και μέλη οι Αλέξανδρος Γιαννιώτης, Παναγιώτης Κίρπιτσας και Άγγελος Πεχλιβανίδης. Στις 19 Μαΐου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές (Σέρρες, 11.00) και στις 20 Μαΐου συνάντηση για την Τοπική Ανάπτυξη (Μεσοκώμη, 21.00).

Στην Ήπειρο και την Αργολίδα
ΕΝΑ Πρέβεζας
Tο νέο διοικητικό συμβούλιο αναδείχτηκε στις εκλογές της 24ης Μαρτίου με πρόεδρο τον Λεωνίδα Ραβανό (Πρέβεζα), αντιπρόεδρο τον Κώστα Τζίμα (Κάτω Μυρσίνη), γραμματέα τον Διονύση Μπρούβα (Νέα Σαμψούντα), ταμία τον Γιάννη Παϊζάνη (Πρέβεζα) και μέλη τους: Γιάννη Ζήκα (Κρυοπηγή),  Βελισάρη Νάτσο (Μύτικας) και Διονύση Μπόχτη (Νάρκισσος).

Επόμενο Συνέδριο
Σε αναζήτηση χορηγών με έναν πρωτότυπο τρόπο και πάντα μέσα από τη σελίδα της στο facebook βρίσκεται η ΕΝΑ Πρέβεζας για το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που ανέλαβε να διοργανώσει στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2013.

Ναύπλιο
To ευρωπαϊκό συνέδριο με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο στις 15 Οκτωβρίου 2013, μέσω του προγράμματος «farmsUP!» και με τη συμμετοχή της ΠΕΝΑ. Προηγουμένως, το farmsUP! θα διοργανώσει τέσσερα εργαστήρια στην Ελλάδα: στον Αλίαρτο (19/5/2013), τις Σέρρες (20/6/2013), την Κατερίνη (9/6/2013) και την Λακωνία (7/7/2013).





Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου