25 Απρ 2013

Προσοχή στις ντομάτες θερμοκηπίου.


Οδηγίες για τις τομάτες θερμοκηπίου εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας καθώς όπως επισημαίνει διαπιστώθηκαν προσβολές από περονόσπορο, κλαδοσπόριο και θρίπα στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.


Αναλυτικότερα, ανά ασθένεια-εχθρό, οι ειδικοί τονίζουν τα εξής:


ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν τον μύκητα.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών, όπως υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 17-21o C με άριστη 21-22ο C.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα. Στην κάτω επιφάνεια των κηλίδων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

Γενικότερα τα συμπτώματα της προσβολής είναι τα εξής:
- Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
- Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.
- Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών συνιστάται να προστατέψουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης «καλό λούσιμο των φυτών» με κατάλληλα επιτρεπόμενα εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ( fosetyl-Al, iprovalicarb, metalaxyl-m, metiram, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά.) και να επαναλάβουν τον ψεκασμό μετά από 8 ημέρες.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ
Οι αρχικά κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες που εμφανίζονται στα κατώτερα φύλλα και που σε προχωρημένο στάδιο γίνονται κιτρινοπράσινες και νεκρωτικές, αποτελούν τα συμπτώματα της προσβολής. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτοκαστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.

Συνιστάται καταπολέμηση με επιτρεπόμενα εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, tribasic copper sulfate, copper hydroxide), καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, εμφανίστηκε ο μύκητας στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, στα Σερβωτά Τρικάλων καθώς και σε φυτώρια βιομηχανικής και υπαίθριας τομάτας.

ΘΡΙΠΑΣ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου, που εκτός από φορέας ιώσεων, προκαλεί και ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων.

Συνιστάται για τους μεν βιοκαλλιεργητές: τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως Phytoseiulus persimilis, Amblyseius barker, Amblyseius cucumeris, καθώς και μέλη της οικογένειας Anthocoridae τα οποία είναι πολυφάγα αρπακτικά έντομα των θριπών, αλευρωδών και αφίδων, όπως το Orius insidiosus, κ.ά., για τους δε παραγωγούς συμβατικής γεωργίας κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (abamectin, formetanate, oxamyl).

Τέλος επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά  οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων αλλά και το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή (οδηγίες πού αναγράφονται στην ετικέτα κάθε σκευάσματος).



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου