24 Απρ 2013

Τα μανιτάρια παρέχουν βιταμίνη D όσο και τα συμπληρώματα.


Τα μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό όση βιταμίνη D παρέχουν και τα συμπλήρωμα, διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές συνιστούν να βγάζουμε τα μανιτάρια από τη συσκευασία τους και τα αφήνουμε στον ήλιο για μισή ώρα πριν από την κατανάλωσή τους.

Όπως και το δέρμα μας, έτσι και τα μανιτάρια μετατρέπουν το υπεριώδες φως του ήλιου σε βιταμίνες και εξακολουθούν να το
κάνουν ακόμη και μετά τη συγκομιδή τους.

Η βιταμίνη είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα, για γερά, υγιή οστά και δόντια και για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Στη μελέτη, 30 ενήλικες λάμβαναν μια κάψουλα ημερησίως για 12 εβδομάδες που περιείχε είτε 2.000 μονάδες βιταμίνης D, είτε εκτεθειμένα στον ήλιο μανιτάρια σε σκόνη με υψηλά επίπεδα της βιταμίνης.

Στο τέλος της δοκιμής, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στα επίπεδα βιταμίνης D των συμμετεχόντων.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Μάικλ Χόλικ, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι η λήψη μανιταριών που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδες φως και περιέχουν βιταμίνη D2, είναι μια καλή πηγή της βιταμίνης D που μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της βιταμίνης στους υγιείς ενήλικες.

Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι η λήψη μανιταριών που περιέχουν βιταμίνη D2 ήταν τόσο αποτελεσματική στην αύξηση και τη διατήρηση της βιταμίνης D ενός υγιούς ενήλικα, όσο και η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης D2 ή βιταμίνης D3.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μικροβιολογίας στη Βοστόνη και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Dermato-Endocrinology.

Το μαγείρεμα δεν επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης, δήλωσε ο Δρ. Χόλικ.

Πηγή:dailymail

1 σχόλιο: