29 Απρ 2013

Ψάχνει αγρότες για κατεψυγμένα.


Στη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης στη νότια Πελοπόννησο μέσω συμβολαιακής γεωργίας προχωράει η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία κατεψυγμένων λαχανικών και τροφίμων Agrifreda.


Η εταιρεία που εδρεύει στην Αριδαία Πέλλας και συνεργάζεται ήδη-μέσω συμβολαίων- με πολλούς παραγωγούς της περιοχής
για την προμήθεια μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων που ξεκινάει από τα ροδάκινα και τα βερίκοκα και φτάνει μέχρι τα πράσα και τα κεράσια, «χτενίζει» ήδη τη Μεσσηνία αναζητώντας ενδιαφερόμενους καλλιεργητές ή ακόμα και ομάδες παραγωγών. Στόχος είναι η αρχή να γίνει με τη μπάμια, η οποία μπορεί να προλάβει τη φετινή καλλιεργητική σεζόν και, στη τη σκυτάλη να πάρουν το σπανάκι , η φράουλα, το φασολάκι και ο αρακάς. Σε περίπτωση που υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει σε πρώτη φάση μια μονάδα ψύξης των προϊόντων ( απαλλάσοντας τους παραγωγούς και από το κόστος μεταφοράς) και, στη συνέχεια, μια νέα μονάδα μεταποίησης. Σε πρόσφατη εκδήλωση,  η γεωπόνος της εταιρείας κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι φιλοδοξία της Agrifreda είναι να καλλιεργηθούν συνολικά 200 στρέμματα μπάμιας στη Μεσσηνία.

Η Agrifreda προμηθεύεται σήμερα πρώτη ύλη από 15.000 στρέμματα που καλλιεργούν αγρότες στην Ημαθία, ωστόσο οι ποσότητες δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να «συμπληρώνει» με αγορές από το εξωτερικό. «Παίρνουμε δύο ποιότητες μπάμιας: μέχρι 6 και μέχρι 9 εκατοστά, με 1,25 ευρώ το κιλό τη μικρή και με 70-75 λεπτά τη μεγάλη, ενώ στην πρώιμη μπορούμε να δώσουμε 1,90 και 2 ευρώ», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου συμπληρώνοντας ότι η μέση ικανοποιητική απόδοση κυμαίνεται στα 700-800 κιλά ανά στρέμμα, ενδεχομένως και στον 1 τόνο.

Tσατσάκης Γιάννης


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου