24 Απρ 2013

Υγιεινές τροφές που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα.


Η κατανάλωση ενός ευρύτερου φάσματος τροφών συνεπάγεται την πρόσληψη ενός ευρύτερου φάσματος θρεπτικών ουσιών, κάθε μία από τις οποίεςπροσφέρει μοναδικά οφέλη. Με άλλα λόγια, η βιταμίνη C δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του καλίου, και η προστασία που προσφέρει το λυκοπένιο (ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ) διαφέρει από εκείνη των ανθοκυανινών (που βρίσκονται στα σκούρα μούρα, μαύρα φασόλια και τη μελιτζάνα).


Η κατανάλωση διαφόρων ειδών θρεπτικών συστατικών κάθε μέρα βοηθά στην βελτιστοποίηση της ευεξίας και προσφέρει μεγαλύτερη προστασία ενάντια στη γήρανση και τις ασθένειες.

Έτσι, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καλό είναι να μπαίνουν στο τραπέζι μας καθημερινά . Κάθε ένα απ’ αυτά προσφέρει μοναδικά οφέλη στην υγεία, τρώγεται με διάφορους τρόπους και προσφέρει κορεσμό.

Αβοκάντο - Εκτός από τα μονοακόρεστα λιπαρά -που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς λόγω της αποδεδειγμένης μείωσης της “κακής” χοληστερόλης LDL και βελτίωσης των επιπέδων της HDL- το αβοκάντο παρέχει αντι-γήρανση, οξειδωτικά για την καταπολέμηση ασθενειών και σχεδόν 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Μια μελέτη του τρέχοντος έτους έδειξε ότι όσοι τρώνε αβοκάντο έχουν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών Ε & Κ, μαγνησίου και καλίου, χαμηλότερο σωματικό βάρος (!) και μικρότερη περίμετρο μέσης χωρίς να λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες! Αυτά το κρεμώδες φρούτο, επίσης, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα υγιεινά τρόφιμα. Σε μία μελέτη του Οχάιο, όταν οι άνδρες και οι γυναίκες κατανάλωσαν σαλάτες και σος με 2,5 κουταλιές της σούπας αβοκάντο, απορρόφησαν πάνω από επτά φορές περισσότερο άλφα-καροτένιο και δεκατρείς φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη, που “μάχονται” ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Φασόλια και φακές - Τα φασόλια και οι φακές είναι αξεπέραστες σούπερ-τροφές. Όσοι καταναλώνουν τακτικά φασόλια έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης, καθώς και 22% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς τα φασόλια είναι θρεπτικότατα, πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που συναγωνίζονται μερικά είδη μούρων. Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ, όπου παρακολουθήθηκαν πάνω από 90.000 γυναίκες επί οκτώ χρόνια, όσες έτρωγαν φασόλια ή φακές δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που έτρωγαν μία ή λιγότερες φορές ανά μήνα. Ακόμα και μικρές ποσότητες φασολιών - 1/2 φλιτζάνι την ημέρα - έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη κατά 8%, μια επίδραση που μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής νόσου κατά 16%.

Ginger - Το ginger είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Μια μελέτη σε περισσότερα από 250 άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όσοι λάμβαναν εκχύλισμα τζίντζερ δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερο πόνο και χρειάζονταν λιγότερα παυσίπονα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Αμύγδαλα - Τα αμύγδαλα είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους, καθώς ο οργανισμός δεν αφομοιώνει όλα τα λιπαρά τους. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες τους προσφέρουν κορεσμό και καθυστερούν το αίσθημα της πείνας. Επίσης τα καλά λιπαρά που περιέχουν, προκαλούν την παραγωγή μιας ουσίας στο γαστρεντερικό σωλήνα που σταματά την πείνα. Αυτός ενδεχομένως να είναι ο λόγος που μία σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα εμπλουτισμένη με αμύγδαλα (σε σχέση με σύνθετους υδατάνθρακες) οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους και κατά 50% μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης.

Εσπεριδοειδή - Μόνο 250γρ. χυμού εσπεριδοειδών παρέχει το 120% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, που βοηθά στην καύση των λιπών και συνδέεται με λιγότερο σωματικό λίπος και μικρότερη περιφέρεια μέσης. Τα εσπεριδοειδή παρέχουν επίσης naringenin, ένα αντιοξειδωτικό της οικογένειας των φλαβονοειδών, που έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρους και απομακρύνει τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. Μια ολλανδική μελέτη διαπίστωσε ότι σε μια 14-ετή περίοδο, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα εσπεριδοειδή έβαλαν δύο φορές λιγότερο βάρος από εκείνες με τη χαμηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών.

Μαύρη σοκολάτα - Ενώ μπορεί να φανεί αντιφατικό, η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι μια έξυπνη στρατηγική για την απώλεια βάρους, επειδή έχει αποδειχθεί ότι περιορίσει την επιθυμία για γλυκά και αλμυρά τρόφιμα. Είναι επίσης εξαιρετικά καλή για την υγεία. Και το καλύτερο … βελτιώνει τη διάθεση, δημιουργώντας την ίδια αίσθηση ευφορίας που βιώνουν όσοι είναι ερωτευμένοι!

Πηγή:huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου