27 Απρ 2013

Σάρωσαν τα βραβεία ελαιολάδου Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ. Ουραγός η Ελλάδα.


Τα ελαιόλαδα που απέσπασαν βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό ποιότητας 2013 που οργανώθηκε στην Νεα Υορκη  ανακοινώθηκαν  στις 18 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου  που δόθηκε στο Διεθνές Κέντρο Κουζίνας (International Culinary Center) της Νέας Υόρκης.



Πρώτες σε βραβεία αναδείχτηκαν η Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ ενω
μεταξύ των ουραγών βρέθηκε η Ελλάδα, προκαλώντας   εύλογους  προβληματισμούς.
Η  παρουσίαση  των βραβείων  έγινε σε συνέντευξη Τύπου  που δοθηκε στο Διεθνές Κεντρο Κουζίνας (Culinary Center) της Νεας Υορκης  σε  μια αίθουσα κατάμεστη απο εκπροσώπους των Μεσων Ενημερωσης από όλο τον κόσμο. Η ανακοινωση  εγινε  απο τον  κ. Curtis Cord διοργανωτή του διαγωνισμού  και εκδότη των "Olive Oil Times",  τον  κ. Steve Jenkins εκπροσωπο των  Σουπερ Μαρκετ "Fairway",  τον κ.  Dorothy Hamilton  ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του  Culinary Center,  και τον  κ. Gino Celletti  επικεφαλής των Κριτών του διαγωνισμού από όλο τον κόσμο.

τον    διαγωνισμό έλαβαν μέρος τελικα  653   ελαιόλαδα προερχόμενα απο 22 χώρες στα οποια απονεμήθηκαν 260  συνολικα βραβεία  που ανήκαν στις κατηγορίες "Best of Class (Καλυτερο κατηγορίας) ,   Χρυσό και Αργυρό.
Οι χώρες με τα περισσότερα βραβεία ήταν η Ιταλία με 83,  η Ισπανία με 51, και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 36.
Κατώτερη  της αξίας της η  γενική κατάταξη  της Ελλάδας
Η Ελλάδα απέσπασε  15 συνολικά βραβεία απο τα οποία ομως  μόνο 2 ηταν χρυσά και 13 αργυρά. Απο τα αργυρα  3 προέρχονταν απο την Κρήτη  και ανηκαν στην Οικογ. Λυράκη ( Σεισι Λασηθίου), την Ανώσκελη ΑΕ (Κολυμβαρι Χανίων) και Α.Σ. Κριτσάς (Κριτσά Λασηθίου).
Τα πληρη στοιχεία και οι βαθμοί των Ελληνικών Ελαιολαδων φαίνονται στον αναλυτικό πίνακα που ακολουθεί  ενω στην συνέχεια φαίνονται και οι  φωτό των συσκευασιών τους.
Πάντως η  θεση της Ελλαδας στην γενικη κατάταξη, δεν μπορείι να θεωρηθεί ικανοποιητική αν μάλιστα ληφθεί υπόψη οτι ειναι η τρίτη στο Κόσμο ελαιοπαραγωγός χώρα και μάλιστα με πολυ υψηλό μέσο ποιοτικό επίπεδο αφου το παραγόμενο προιόν  κατα  95% και ανω ανηκει στην υψηλοτερη ποιοοτικη κατηγορία του έξτρα παρθένου με οξύτητα χαμηλότερη απο 0,5 βαθμούς, ενω τα  αντίστοιχα ποσοστά ειναι 50%  για την Ιταλία και μόνο 30%  για την Ισπανία.
Βέβαια,  ο συγκεκριμμένος διαγωνισμος δεν μπορει να θεωρηθεί οτι  καλύτερο απο πλευράς ασφαλειας της  διαδικασίας αφου βασίζεται σε μόλις τρεις συσκευασίες των 0,5 λιτρων, που οι  ενδιαφερόμενοι,  ειναι σαφές οτι,   μπορούν να βρούν πολύ εύκολα ακόμη και απο τρίτους. Ωστόσο η σημασία του για την αγορά των ΗΠΑ, που ειναι η μεγαλυτερη εισαγωγός χώρα στον κόσμο με πάνω απο 260.000 τονους τον χρόνο, ειναι πολυ σημαντική.
Επομένως  αρμοδιοι αλλα και επιχειρησεις ελαιολαδου στην Ελλάδα πρέπει να αφησουν τις τυμπανοκρουσίες και να προβληματιστούν σοβαρά.
Κατανομή των Βραβείων κατα Χώρες
Αναλυτικότερα   απο τα  βραβεία του διαγωνισμού,  η  Ιταλία κέρδισε 8  Best of Class και 51 χρυσά,  η Ισπανία  3 Best of Class και 27 χρυσά, η Αυστραλία  3 Best of Class  και 5 χρυσά, το Περού, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική έλαβαν η κάθε μία από ένα Best of Class.
Οι ΗΠΑ έλαβαν συνολικά 21 χρυσά βραβεία, ακολούθησε  η Πορτογαλία με 16 χρυσά, η Κροατία με 8, η Γαλλία, η Ουρουγουάη απο 3  τρία χρυσά και η Ελλάδα δύο χρυσά τα οποία πήραν η Olea Groves Ltd και η AiQ Ltd.
Οι χώρες που βραβεύτηκαν με ένα χρυσό είναι η Χιλή, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Περού, τη Σλοβενία, ηΤυνησία και η Τουρκία.
Τα βραβεία στην Ελλάδα και στην Κρήτη
Τα βραβεία, τα στοιχεία και οι φωτο  που κέρδισαν Ελληνικά ελαιόλαδα παρουσιάζονται  στην  συνέχεια με την επισήμανση οτι, οπως φαινεται,  καποια απο αυτα παρουσιάστηκαν με σύμπραξη   διεθνών εταιρειών.
Πίνακας Βραβείων και  στοιχείων  Ελληνικών ελαιολάδων
Εταιρεία

Διάκριση

Βαθμ.

Άρωμα

Ποικιλία

Πόλη

AiQ 0,5
AiQ -0,5

Χρυσό

8.30

Μέτριο

Κορωνέικη

Αθήνα

Olea Juice Μέτριο Μείγμα 2
Olea Groves Ltd

Χρυσό

8.00

Μέτριο

Μειγμα

Αθήνα

Manny's
Rovithis Family

Αργυρό

7.80

Μέτριο

Κορωνέικη

Οικογ.ΛΥΡΑΚΗΣ .
Σίσι Λασιθίου

Jordan Olivenoel
Jordan Olivenoel

Αργυρό

7.80

Μέτριο

Μείγμα

Λέσβος

Moria Elea Deluxe
Olive Vision

Αργυρό

7.70

Μέτριο

Μείγμα

Κρανίδι Αργολίδας

Kaldi - Pure Mediterranean Taste
Kaldes Bros Trading Co

Αργυρό

7.50

Μέτριο

Μείγμα


Mani Bläuel
Mani Bläuel

Αργυρό

7.5

Μέτριο

Κορωνέικη

Μεσσηνία

Gaea Lesvos PGI Vranas
Gaea Products S.A.

Αργυρό

7.20

Μέτριο

Αγρελιά

Λέσβος

Anoskeli PDO Kolymvari
Anoskeli Agricultural Company S.A.

Αργυρό

6.90

Μέτριο

Κορωνέικη

Κολυμπάρι

Pelion Olive Farms
Vasilis Frantzolas

Αργυρό

6.70

Μέτριο

Αμφίσσης

Αθήνα

Ktimata Kyklopas
Kyklopas S.A.

Αργυρό

6.50

Μέτριο

Makris Local

Αλεξανδρούπολη

Cat Cora's Kitchen by Gaea Kritsa Fresh
GAEA PRODUCTS S.A. Gaea Products S.A.

Αργυρό

6.40

Μέτριο

Κορωνέικη

ΑΣ Κριτσάς

Λασίθι

Estia 05
Estia

Αργυρό

6.30

Μέτριο

Κορωνέικη

Ιωάννινα

Estia 01
Estia

Αργυρό

6.30

Λεπτό

Canino

Ιωάννινα

Olivest
Olivest

Αργυρό

5.80

Ισχυρό

Κορωνέικη

ΗΠΑ

Πηγή: www.sedik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου