30 Απρ 2013

Καβαλαρούδα: το φυτό του μελιού.


Γνωρίζετε ότι η καβαλαρούδα είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό; Συγγενεύει με τον Βίκο και είναι και τα δυο φυτά έρπις. Ανθίζει την άνοιξη και εχει πολύ μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας που πολλές φορές αν ποτιστεί καλά ξεπερνάει τον ένα μήνα.
Η Καβαλαρούδα όπως και το αγριοτρίφυλλο όσο περισσότερο ποτίζεται από τις βροχές τόσο περισσότερο μέλι δίνει. Δεν έχει κανένα πρόβλημα αν βραχεί εν μέσο της ανθοφορίας της δηλαδή, αυτό θα την δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Φυτρώνει σε φράχτες, χέρσα χωράφια, και σιτάρια, και αναρριχάται πάνω
σε άλλα φυτά.

Οι μέλισσες παίρνουν από την Καβαλαρούδα γύρη, και πολύ μεγάλες ποσότητες νέκταρ. Περιοχές με άφθονη καβαλαρούδα, πολύ δύσκολα δεν θα μας δώσουν έναν πλούσιο τρύγο. Αν κόψουμε ένα ματσάκι καβαλαρούδα και το χτυπήσουμε με δύναμη στο χέρι μας θα δούμε ότι σε αυτό πετάγεται νέκταρ. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δοκιμάσουμε αρκετές ανθοφορίες, και να συμπεράνουμε αν δίνουν μελάκι ή όχι.

Οι μελισσοκόμοι πρέπει να μάθουν να διαβάζουν τα μυστικά της φύσης, γιατί εξαρτόντε σε πολύ μεγάλο βαθμό από αυτήν. Καλό είναι να φροντίζουμε από νωρίς να αναπτυχτούν τα μελίσσια μας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν ανοίξουν οι μεγάλες ανθοφορίες της Άνοιξης να είναι έτοιμα τα μελίσσια μας να μας φέρουν μεγάλες ποσότητες μελιού μέσα στις κυψέλες.

Μια αργοπορημένη ανάπτυξη των μελισσιών όμως δεν θα μας δώσει καθόλου μέλι την άνοιξη, αλλά θα μας το δώσει το καλοκαίρι πλέον. Φυσικά μεγάλη και πρώιμη ανάπτυξη των μελισσιών θα σημαίνει αυτομάτως και μεγάλη τάση για σμηνουργία. Όμως δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας, ή θα έχουμε μέλια και πολύ δουλειά για να μειώσουμε την τάση για σμηνουργία, ή δεν θα έχουμε τάση για σμηνουργία αν έχουμε αδύναμα μελίσσια, αλλά τότε δεν θα έχουμε και μέλια την άνοιξη…

Πηγή:www.melissocosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου