16 Μαΐ 2013

Φόρος 10 έως 13 ευρώ / στρέμμα στα Αγροτεμάχια !!!


Στη φορολόγηση με 10 έως 13 ευρώ το στρέμμα στα αγροτεμάχια, προσανατολίζεται η διακομματική επιτροπή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, προσδοκώντας έσοδα 700 με 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα αγροτεμάχια δεν θα έχουν όλα την ίδια μεταχείριση, καθώς θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τη καλλιέργεια και τη τοποθεσία τους, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει και ειδική κλίμακα ή θα
ισχύσει η κλίμακα για τα αστικά ακίνητα.

Ειδικά όσον αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες, θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές αλλά με στρεμματικό όριο, με στόχο τη περαιτέρω ελάφρυνση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ενιαίο Φόρο αναζητούνται 3 με 3,1 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από τη κλίμακα φορολόγησης των αστικών ακινήτων αναμένονται έως και 700 εκατ. ευρώ παραπάνω από το αρχικό σενάριο, χωρίς να έχει κλειδώσει ακόμα η πρόβλεψη αφορολογήτου, για την οποία επιμένουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Στόχος είναι ως το τέλος Μαΐου να έχει παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πόσα είναι τα αγροτεμάχια

- 30εκατ. ευρώ στρεμ. γεωργικές καλλιέργειες
- 25εκατ. στρεμ. βοσκοτόπια
- 10εκατ. στρεμ. μη δηλωμένα καλλιεργήσιμα
- 10 εκατ. στρεμ. μη δηλωμένα βοσκοτόπια

Τα παραπάνω είναι στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας και προκύπτουν 75 εκατ. στρέμματα. Αντίθετα το ΚΕΠΥΟ έχει στα αρχεία του 66 εκατ. στρεμ. Για το λόγο αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα νέα σύσκεψη και επικαιροποίηση σιγά σιγά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και καθώς δεν μπορούν να υπάρξουν αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να βγει φόρος με μέσο όρο 10-13 ευρώ ανά στρέμμα για να συγκεντρωθούν τα 700-800 εκατ. ευρώ με βάση ένα μέσο όρο 10-13 ευρώ/ΣΤΡ.

Υπάρχουν οκτώ υποκατηγορίες αγροτεμαχίων:
- Αρδεύσιμα
- Μη αρδεύσιμα
- Παραθαλάσσια
- Μη παραθαλάσσια
- Κοντά σε Εθνικές οδούς
- Μακριά από Εθνικές οδούς
- Μονοκαλλιέργειες
- Πολυκαλλιέργειες (οπωροφόρα κ.ά.)

Θα λαμβάνεται υπόψη και η τοποθεσία:

- Ορεινά
- Ημιορεινά
- Πεδινά

Πηγή: www.euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου