16 Μαΐ 2013

Αναβιώνουν στη Βόρεια Ελλάδα παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.


Σάρκα και οστά λαμβάνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η συνεταιριστική μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση, που συστήνουν αγρότες από τέσσερις νομούς της Βορείου Ελλάδος, με σκοπό να αναβιώσουν παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες σπόρων, οι οποίες τείνουν να χαθούν, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, τους όρους για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση του παραγωγικού κόστους.

Στη διαπεριφερειακή πρωτοβουλία συμμετέχουν γεωργοί από τις περιοχές της Πιερίας, του
Κιλκίς, της Κοζάνης και της Κομοτηνής, με καλλιέργειες που ξεκινούν από 100-120 στρέμματα και φθάνουν έως και 400 στρέμματα δίκοκκου σταριού.
Σε πρώτη φάση, μάλιστα, το ενδιαφέρον των αγροτών επικεντρώνεται κυρίως στο αρχαιοελληνικό δίκοκκο στάρι, αλλά και στον λιναρόσπορο.

Το επίσημο τελετουργικό για την υπογραφή του καταστατικού λειτουργίας και την ίδρυση της νομικής μορφής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ειδικών Ειδών Διατροφής, όπως θα είναι η πλήρης επωνυμία της, έχει προσδιοριστεί για το Σάββατο 18 Μαίου, στην έδρα του συνεργατικού σχήματος, στον Κούκκο της Πιερίας.

«Πρόκειται για μια διαπεριφερειακή πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν γεωργοί από τις περιοχές της Πιερίας, του Κιλκίς, της Κοζάνης και της Κομοτηνής, με καλλιέργειες που ξεκινούν από 100-120 στρέμματα και φθάνουν έως και 400 στρέμματα δίκοκκου σταριού», εξήγησε στο Agronews ο επικεφαλής της ομάδας που «τρέχει» το  εγχείρημα κ. Δαμιανός Παχόπουλος, με αφορμή εκδήλωση για την κοινωνική απασχόληση, που οργανώθηκε την Τρίτη 14 Μαίου στη Νεα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις, η υπό σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ειδικών Ειδών Διατροφής θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί και εμπορικές πράξεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα κέρδη που θα προκύπτουν δεν θα διανέμονται στους συνεταίρους.

Σύμβαση με Ινστιτούτο για πιστοποίηση

«Ένα ποσοστό της τάξης του 5% των κερδών θα πηγαίνει στο Συνεταιρισμό, το 35% για δαπάνες απασχόλησης και το υπόλοιπο 60% για νέες αναπτυξιακές δράσεις, που θα δημιουργήσουν ανάγκες για νέα απασχόληση» τονίζει ο κ. Παχόπουλος, προσθέτοντας πως προτεραιότητα της διοίκησης θα είναι η αξιοποίηση των κερδών που θα προκύψουν για τη σύναψη σύμβασης με ένα Ινστιτούτο Σιτηρών, με σκοπό να καταστεί δυνατή η πιστοποίηση σπόρων από παλαιές ποικιλίες.

«Εκτός από το δίκκοκο στάρι, μας ενδιαφέρει άμεσα κι ο λιναρόσπορος γιατί διαβλέπουμε πως είναι ένα προϊόν με εμπορική αξία, καθώς υπάρχει ζήτηση για αυτό από την αγορά», αναφέρει ο παραγωγός και συμπληρώνει πως το επόμενο βήμα του συνεταιρισμού θα το προσδιορίσει η διοίκηση που θα προκύψει μετά την υπογραφή του καταστατικού και τη διενέργεια των απαραίτητων αρχαιρεσιών.

Μαζικές προμήθειες σπόρου

Το σκεπτικό που υπάρχει, πάντως, στην ομάδα πρωτοβουλίας είναι σε πρώτη φάση το βάρος να πέσει στη μαζική προμήθεια σπόρου σποράς, μέσω εισαγωγής από το εξωτερικό, ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς, αλλά και να επιμεριστεί το κόστος ειδικής έγκρισης για τη χρήση του, από τις αρμόδιες αρχές της χώρας, όπως και η από κοινού αγορά ειδικών μηχανημάτων για την αποφλοίωση και τον καθαρισμό του σπόρου.

«Πέρυσι ήμασταν 36 παραγωγοί, όμως φέτος εκτιμώ ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, δεδομένου ότι έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλες περιοχές, εκτός των τεσσάρων νομών που συμμετέχουν ως ιδρυτικά – μέλη» είπε ο κ. Παχόπουλος, εδράζοντας την αισιοδοξία του αυτή και στην υψηλή η τιμή του δίκοκκου σταριού. «Αν μπείτε σε όλα τα e-shop της Ευρώπης θα δείτε ότι οι τιμές παίζουν από 3,70 έως 4,50 ευρώ το κιλό συν τα έξοδα για τα μεταφορικά», επισήμανε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως στην Ελλάδα η τιμή του στο χωράφι είναι στα 1,45 ευρώ, το κιλό.



Τι είναι το δίκοκκο σιτάρι

Το Δίκοκκο Σιτάρι, κατά τον κ. Παχόπουλο, ήταν δημητριακό των αρχαίων Ελλήνων  και το ονόμαζαν Ζεία. Σύμφωνα με ευρήματα σε ανασκαφές στη Μικρά Ασία ανακαλύφθηκαν σπόροι Δίκοκκου Σιταριού από το 12.000 π.Χ. και το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή του ψωμιού μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν ψωμί από απλό σιτάρι (μονόκοκκο). Το μονόκοκκο σιτάρι το είχαν ως τροφή των ζώων και το ονό­μαζαν πυρρό. Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί από Δίκοκκο Σιτάρι, θεωρώντας πολύ σημαντική και θρεπτική την αξία του. Σχετικές αναφορές έχουμε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα αλλά και από διάφορους κλασικούς. Το Δίκοκκο Σιτάρι περιέχει το αμινοξύ Λυσίνη (Lycin), ένα βασικό δομικό συστατικό όλων των πρωτεϊνών, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην πέψη, την ευκολότερη πρόσληψη του ασβεστίου και του μαγνησίου. Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι έτρεφε τη στρατιά του μόνο με Δίκοκκο Σιτάρι. Οι Ιταλοί το ονομάζουν Farro και οι Γερμανοί Emmer, ενώ ο επίσημος παγκόσμιος όρος για το Δίκοκκο Σιτάρι είναι Triticum Dicoccum.

Λιάμης Λεωνίδας



Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου