20 Μαΐ 2013

Α. Τσαυτάρης: «Δεξαμενή χεριών ξανά η ελληνική γεωργία».


Για τις δυνατότητες απασχόλησης στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιου Τσαυτάρη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και το δημοσιογράφο Χρήστο Κολώνα.
Αναλυτικότερα, το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού έχει ως εξής:


-«Η επιστροφή στο χωριό» νέων, μορφωμένων και η ενασχόλησή τους με την πρωτογενή παραγωγή είναι μύθος, εντύπωση ή πραγματικότητα; Και πώς η πολιτεία ενισχύει αυτή την τάση;

Ο κόσμος μπορεί να ξαναβρεί δουλειά στη μεγάλη «δεξαμενή χεριών», που είναι η γεωργία. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο μας. Και η νέα ΚΑΠ προβλέπει ότι θα δοθεί 2% των χρημάτων της συνολικής χρηματοδότησης για να ενισχυθεί το νέο ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία.

Ειδικότερα για τους άνεργους επιστήμονες νέους, στην νέα ΚΑΠ μάλιστα προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών σε δικαιούχους προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, χωρίς τραπεζική εγγύηση, σημαντική αλλαγή που θα  διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Πέραν αυτού προχωρούμε άμεσα στην πρόσληψη 100 ερευνητών στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την υποστήριξη της έρευνας και των καινοτόμων δράσεων προς όφελος της γεωργικής παραγωγικότητας, αλλά και τα στοχευμένα προγράμματα υποστήριξης της απασχόλησης  νέων επιστημόνων-κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων για την απόκτηση εμπειρίας και την μεταφορά τεχνογνωσίας,  καινοτομίας  στον πρωτογενή και δευτερογενή μεταποιητικό τομέα

Δρομολογούμε και άλλα κίνητρα για να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι στη γεωργία και διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.

-Πρόσφατα ανακοινώσατε την ίδρυση στην Πιερία της πρώτης Ζώνης Υδατοκαλλιέργειας στη χώρα. Πόσο έτοιμοι για καινοτόμες δράσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες είναι οι Έλληνες αγρότες;

Η ίδρυση ζωνών υδατοκαλλιέργειας, κτηνοτροφίας, θερμοκηπιακών καλλιεργειών κ.ά.   αποτελεί καθοριστικής σημασίας εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας γιατί μειώνουμε ουσιαστικά δέκα γραφειοκρατικά βήματα, λύνουμε προβλήματα αδειοδοτήσεων, δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές. Αν πραγματικά επιδιώκουμε αγρότες επιχειρηματίες που θα λειτουργούν σε ένα σταθερό και καθορισμένο επιχειρηματικό περιβάλλον που είναι άλλωστε ζητούμενο για κάθε άλλο επιχειρηματία τότε πρέπει να προσφέρουμε και στον αγρότη επιχειρηματία, ό,τι προσφέρουμε και στους άλλους, δηλαδή Βιομηχανική Ζώνη, Βιοτεχνική Ζώνη, πάρκα κ.ά. Άμεσος στόχος είναι να παρέχουμε one shop/door  υπηρεσίες  σε ένα γεωργό, κτηνοτρόφο επιχειρηματία ή σε έναν παραγωγό ή νέο που θέλει να φτιάξει ένα θερμοκήπιο, μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας κλπ. Παράλληλα τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων.

Λόγω της έμφασης που δίνει η Ε.Ε. στη καινοτομία θα αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια για καινοτομία και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι Έλληνες αγρότες  είναι έτοιμοι για καινοτόμες δράσεις  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται περαιτέρω παρακίνηση  και ενημέρωση από το Κράτος. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και η στροφή των νέων και κατοίκων της πόλης στην  ύπαιθρο σε συνδυασμό με τα κίνητρα που παρέχονται από το υπουργείο και αφορούν την υποστήριξη της γεωργίας συνολικά σε επίπεδο απασχόλησης.

-Η νέα ΚΑΠ τι φέρνει στην ελληνική γεωργία και κατά πόσο έχει διασφαλιστεί ότι τα 18,8 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων που εξασφαλίστηκαν για την περίοδο 2014 - 2020 δεν θα διοχετευθούν σε επιδοτήσεις μαϊμού για πολυτελή τζιπ που θα κυκλοφορούν στο Κολωνάκι;

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα διασφάλισε την ανάπτυξη του τομέα της γεωργίας με την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του με 18,8 δις ευρώ κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2014-2020, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μακροπρόθεσμης ασφάλειας για τον γεωργικό τομέα. Η στροφή της Ευρώπης για αυτάρκεια τροφίμων για τον Ευρωπαίο οδήγησε στην απόφαση να στηριχθεί σημαντικά η γεωργία

Το στοίχημα τώρα είναι η ορθή αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών για τους γεωργούς μας.

Γι’ αυτό μέσω της ψηφιοποίησης  του ΟΠΕΚΕΠΕ και  των δηλώσεων των γεωργών στο σύστημα ΟΣΔΕ, που προσφέρουν αντικειμενικότητα και διαφάνεια, ελέγχουμε το αγροτικό εισόδημα, τις διαδικασίες των επιδοτήσεων, την επιστροφή ΦΠΑ, τη χρήση φυτοφαρμάκων κ.ά.

Πέραν αυτών όμως η νέα ΚΑΠ φέρνει έναν βελτιωμένο ορισμό βοσκοτόπων, την αύξηση ποσοστού συνδεδεμένων ενισχύσεων, τις ενισχύσεις για νέους γεωργούς – που προανέφερα μάλιστα – με χορήγηση προκαταβολών σε δικαιούχους προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, υπό προϋποθέσεις, χωρίς τραπεζική εγγύηση, εισάγει την υποχρεωτική αναγραφή του τόπου καταγωγής σε φρούτα και λαχανικά, το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων κ.ά.

-Κύριε υπουργέ δεν είναι τραγικό για τη χώρα να έχει ελλειμματικό ισοζύγιο σε προϊόντα όπως η ντομάτα, τα όσπρια και να εισάγονται ακόμη και λεμόνια από τη Χιλή;

Δεν έχουμε ελλειμματικό ισοζύγιο στην ντομάτα, την πατάτα ή τα λεμόνια. Παράγουμε και εξάγουμε πολλά. Δεν πρέπει να μηδενίζουμε έτσι εύκολα τα πάντα. Το γεγονός ότι στο τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο) που έχει τελειώσει η περσινή παραγωγή της όψιμης πατάτας από το βορειότερο Νευροκόπι και δεν άρχισε η παραγωγή της πρώιμης στο Νότο (Κρήτη ή Πελοπόννησο) και εισάγουμε μερικούς τόνους από Κύπρο ή Αίγυπτο, δεν σημαίνει ότι δεν παράγουμε πατάτα ή έχουμε αρνητικό ισοζύγιο.

Ως προς άλλα προϊόντα μια σειρά διεθνών εξελίξεων, τεχνολογικών επιτευγμάτων και λανθασμένων προτεραιοτήτων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη χώρα μας συρρίκνωσαν τη καλλιέργειά τους. Μια γεωργία με αυτάρκεια την έκαναν ελλειμματική. Τη διαφορά την δημιουργούν η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας μας με αποτέλεσμα την εισαγωγή κρέατος. Γι’ αυτό και η πολιτική επιλογή ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και των αντίστοιχων ζωοτροφών.

Παράλληλα προσπαθούμε και πετυχαίνουμε το τελευταίο καιρό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η γεωργία να συμβάλλει θετικά στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και την ταυτόχρονη απομείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, μέσα από την αύξηση της ποιοτικής παραγωγής μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2012 οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά κατά 9,8% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης κατά 2,8% το 2011. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υποστηρίξουμε και να επενδύσουμε στην ποιότητα.

Δράσεις κατά της ανεργίας

-Πώς μπορεί να συμμετάσχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Σχεδιάζετε κάποιες δράσεις; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και πότε θα ξεκινήσουν;

Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η αποκλιμάκωση της ανεργίας μπορεί να πατήσει στο εύφορο έδαφος της Γεωργίας. Κι αυτό γιατί η Γεωργία αποτέλεσε και στο παρελθόν μεγάλη δεξαμενή απασχόλησης.

Η ανάσχεση της ανεργίας περιλαμβάνει επιμέρους άξονες για στοχευμένες δράσεις όπως: α) η υποστήριξη της απασχόλησης στη γεωργία και η υποδοχή νέων ανθρώπων, ανέργων που επιθυμούν να καταπιαστούν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, β) ευκαιρίες απόκτησης εμπειρίας και δραστηριοποίησης ανέργων όλων των κατηγοριών, επιστημόνων, διδακτόρων, κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων κλπ με  την αξιοποίηση της έρευνας, των νέων τεχνολογιών και καινοτομικών δράσεων γ) η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης στον πρωτογενή τομέα μέσω απασχόλησης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.

Η εποχιακή απασχόληση και τα προγράμματα κατάρτισης αποδεικνύεται ότι δεν αντιμετωπίζουν με έναν μονιμότερο τρόπο την  επαγγελματική αβεβαιότητα και την έλλειψη προοπτικής που βιώνει ο καταρτισμένος και μορφωμένος άνεργος που δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες του και είτε ετεροαπασχολείται είτε υποαπασχολείται. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται τα προγράμματα για άμεση υποστήριξη των ανέργων, ειδικά στην σημερινή εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα πρέπει να τονίσω την σημασία της υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συμμαχία για την Ελλάδα». Πέραν της ανάδειξης των δράσεων που υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση και υποστήριξη της τάσης επιστροφής στην ύπαιθρο με σκοπό την αυτοαπασχόληση στον αγροτικό κλάδο.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου