22 Μαΐ 2013

Kαθυστερήσεις και ελλείψεις στα λαχανικά της ΕΕ ελέω καιρού.


Η παρατεταμένη βροχόπτωση στις νότιες περιοχές σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την καθυστερημένη έλευση της άνοιξης προκάλεσαν την καθυστερημένη ωρίμανση των λαχανικών που είχε ως συνέπεια τη μείωση της προσφοράς, σύμφωνα με τον Profel, οργανισμό της ΕΕ για φρούτα και λαχανικά.


Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες μεταποίησης λαχανικών σε μεγάλες χώρες παραγωγής ανησυχούν
για τις φετινές ανοιξιάτικες καλλιέργειες: η υπερβολική βροχή στο Νότο, ο κρύος καιρός και η αργοπορημένη άνοιξη είχαν ως αποτέλεσμα μια καθυστερημένη σπορά και συνεπώς μια μικρότερη σεζόν.

Όλες οι σημαντικές παραγωγικές περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές καθυστερήσεις και αναμένονται ελλείψεις σε έναν μεγάλο αριθμό αγαθών:

Αρακάς: Στην Νότια Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία η παραγωγή αρακά επηρεάστηκε πολύ άσχημα από τις συνθήκες αυτές με αποτέλεσμα ήδη να προβλέπονται ελλείψεις. Η νοτιοδυτική Ευρώπη είχε 2-3 εβδομάδες καθυστερήσεις στην σπορά.

Χειμερινό Σπανάκι: Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία είναι αντιμέτωπες με μια καθυστέρηση 25 ημερών στην συγκομιδή. Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης η Ισπανία έχασε το 60% της παραγωγής της.

Ανοιξιάτικο Σπανάκι: Καθυστέρηση σποράς 3 εβδομάδων.

Καρότα Baby: Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία αναφέρουν καθυστερήσεις στις καλοκαιρινές σοδειές.

Μπρόκολο: Η Πορτογαλία και η Ισπανία δηλώνουν σημαντικές ελλείψεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ η Πολωνία αναφέρει καθυστέρηση 2 εβδομάδων εξαιτίας του παγωμένου ανοιξιάτικου καιρού.

Φασόλια: Η σπορά των φασολιών θα καθυστερήσει ειδικά για τους παραγωγούς στις περιοχές της Ν. Ευρώπης, οι οποίοι έχουν τα φασόλια ώ την δεύτερη καλλιέργεια τους μετά την συγκομιδή του αρακά.  Η καθυστερημένη άνοιξη και οι ελλιπείς παραγωγές προκαλούν αβεβαιότητα για τους διαθέσιμους όγκους, ειδικά και με τα τωρινά μικρά στοκ που ακολούθησαν την περσινή επίσης μικρή παραγωγή.

Τα τελικά νούμερα για την παραγωγή του 2012 επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, Δείχνοντας μια μείωση στους όγκους παραγωγής λαχανικών στις κύριες χώρες παραγωγής της τάξης του 3-5%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Profel είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τις βιομηχανίες φρούτων και λαχανικών (Κονσερβοποιημένα λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, αφυδατωμένα/αποξηραμένα λαχανικά, μαρμελάδες , κονσερβοποιημένα φρούτα και κομπόστες). Πάνω από  500  εταιρείες συνδεδεμένες μέσω του  PROFEL παράγουν κάθε χρόνο περί των 650.000 τόνων φρούτων σε κομπόστα, 1,2 εκ τόνων κονσερβοποιημένων φρούτων, 2,3 εκ τόνων κονσερβοποιημένων λαχανικών, 2,5 εκ τόνων κατεψυγμένων λαχανικών και περί  των 35.000 τόνων αποξηραμένων λαχανικών.

Πηγές: Profel /  GreenMed Journal

Mαρία Λουντέμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου