31 Μαΐ 2013

Σε λειτουργία ο Δημοτικός Λαχανόκηπος στις Σέρρες.

«Μία ακόμα κοινωνική δομή, ο δημοτικός λαχανόκηπος, ξεκινά τη λειτουργία του στο Δήμο Σερρών, στα πλαίσια του προγράμματος της αντιμετώπισης της φτώχειας, με στόχο την ενίσχυση ατόμων και οικογενειών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση». Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών κατά την επίσκεψή του στο δημοτικό λαχανόκηπο, την Τετάρτη 29-5- 2013 συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας κ. Μερετούδη Δημήτρη.
Ο Δημοτικός λαχανόκηπος βρίσκεται στο 2ο χιλ. Σερρών-
Νεοχωρίου και αποτελείται από μία έκταση 18.000 τ.μ. από τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα 8.000 τμ .
Η έκταση έχει χωρισθεί σε 128 τεμάχια των 50 τμ. Τα τεμάχια αυτά τα καλλιεργούν άποροι και άνεργοι συμπολίτες μας. Κυρίως καλλιεργούνται κηπευτικά και το 10% της παραγωγής πηγαίνει στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Σερρών. Μέχρι τώρα έχουν επιλεγεί 78 άτομα με κοινωνικά κριτήρια.
Να υπενθυμίσουμε, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για τη αντιμετώπιση της φτώχειας, προϋπολογισμού 816.000€, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών ως συμπράττοντα ΟΤΑ και του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Νομού Σερρών ως δικαιούχου φορέα, εκτός από το δημοτικό λαχανόκηπο, λειτουργούν εδώ και τέσσερις μήνες άλλες τέσσερις κοινωνικές δομές.
-         Το κοινωνικό παντοπωλείο, που τροφοδοτεί με προϊόντα καθημερινά 127 οικογένειες.
-         Το συσσίτιο, με το οποίο έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία 101 γευμάτων σε ημερήσια βάση.
-         Το κοινωνικό φαρμακείο, από το οποίο εξυπηρετούνται 92(ενενήντα δύο) άτομα το μήνα.
-         Η τράπεζα χρόνου. Στη δομή αυτή είναι εγγεγραμμένοι 71 άτομα, τα οποία είναι πρόθυμα να ανταλλάξουν τις υπηρεσίες τους.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικά αυτές οι κοινωνικές δομές χρειάζονται και την ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο Δήμος Σερρών μέσα από τον προϋπολογισμό του προβλέπει κονδύλια για τη στήριξη των κοινωνικών δομών και κυρίως για τη στήριξη του συσσιτίου και του κοινωνικού παντοπωλείου. Ωστόσο χωρίς την κοινωνική ευθύνη, εταιρική ή μη, είναι αδύνατη η λειτουργία αυτών των δομών. Συνεπώς, κάθε Κοινωνικό Παντοπωλείο ή συσσίτιο χρειάζεται κυρίως τη στήριξη των επιχειρήσεων, τοπικών και μη, καθώς αυτές καθίστανται ως πλέον κατάλληλοι προμηθευτές, αλλά φυσικά και τη στήριξη όλων των πολιτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις σερραϊκές και όχι μόνο επιχειρήσεις που υποστηρίζουν με τις προσφορές τους τη λειτουργία αυτών των δομών.



Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου