20 Μαΐ 2013

Νέα «πράσινη» μέθοδος παραγωγής χρυσού με άμυλο καλαμποκιού.


Κατά τη διαδικασία εξαγωγής χρυσού συχνά εφαρμόζεται η μέθοδος της κυάνωσης, που συνίσταται στην εκχύλιση του μετάλλου σε κυανιούχο διάλυμα. Όμως, αυτή η μέθοδος έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με κυριότερες την καταστροφή της γης και την απελευθέρωση ιδιαίτερα τοξικών ουσιών.




Ωστόσο ερευνητές του πανεπιστημίου «Northwestern University» στο Ιλινόις των Ηνωμένων
Πολιτειών ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο ανάκτησης χρυσού, η οποία βασίζεται στο άμυλο καλαμποκιού, ένα περιβαλλοντικά φιλικό και μη τοξικό στοιχείο.

Η νέα διαδικασία ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν μεταδιδακτορικό ερευνητή, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει μια μικροσκοπική κυβική δομή αποθήκευσης αερίων και μορίων.

Στο πλαίσιο της μελέτης του, ο ερευνητής ανέμιξε δυο διαφορετικά διαλύματα. Το ένα διάλυμα περιείχε άλατα χρυσού και το άλλο α-κυκλοδεξτρίνη (θραύσμα καλαμποκιού αποτελούμενο από έξι μονάδες γλυκόζης).

Προς μεγάλη του έκπληξη, σε λιγότερο από ένα λεπτό μετά την ανάμιξη των διαλυμάτων σχηματίστηκαν βελόνες χρυσού, αποτελούμενες από δεσμούς περίπου 4.000 μικροσκοπικών καλωδίων χρυσού, διαμέτρου 1,3 νανομέτρων το καθένα.

Αν και οι βελόνες χρυσού ήταν μικροσκοπικές, μπορούσαν με ευκολία να εξαχθούν από το διάλυμα.

Ως υποπροϊόντα από τη μέθοδο παράγονται αβλαβή αλκαλικά άλατα. Η διαδικασία έχει χαμηλό κόστος και θεωρείται αρκετά πιο αποδοτική από τις υφιστάμενες μεθόδους, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση χρυσού από ηλεκτρονικές συσκευές.

Πηγή: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου