27 Μαΐ 2013

Μαθαίνει στον νότο το ποντιακό κεφίρ.

Τα πρώτα της βήματα στην αγορά λειτουργικών τροφίμων κάνει η «Φάρμα Ηλείας», μια πρότυπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Η φάρμα που βρίσκεται στα Καβάσιλα Ηλείας εισήλθε πριν από περίπου δύο μήνες στην παραγωγή του προβιοτικού «κεφίρ», το οποίο καταναλώνεται εδώ και αιώνες από τους γηγενείς λαούς του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής.



Και μπορεί ο νότος να μην είναι μαθημένος στην κουλτούρα του ποντιακού ελληνισμού και δη αυτής του κεφίρ, εντούτοις οι κάτοικοι της Ηλείας φαίνεται πως «αγκάλιασαν» το θρεπτικό γαλακτοκομικό ποτό. Πέραν αυτού, η Φάρμα Ηλείας, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2010 από τους Διονύση Μαρίνο και Κώστα Τσάκωνα (ο πρώτος διέθεσε την κτηνοτροφική μονάδα και ο δεύτερος ανέλαβε το «κομμάτι» της παραγωγής και της διακίνησης) παράγει στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, συνολικής έκτασης 600τμ., μια πλήρη «παλέτα» γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ως μια καθετοποιημένη μονάδα, η Φάρμα Ηλείας καλλιεργεί τις ζωοτροφές της σε εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ποταμό Πηνειό και στη σκιά του Κάστρου Χλεμούτσι.

Στη φάρμα της διαθέτει περίπου 500 ζώα γαλακτοπαραγωγής.
Ξεκίνησε πριν από δυόμιση περίπου χρόνια με την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος (πλήρες, ελαφρύ και σοκολατούχο) και έπειτα επεκτάθηκε στην παραγωγή των επιδορπίων με τις κρέμες βανίλια και σοκολάτα και το ρυζόγαλο. Πολύ σύντομα, η Φάρμα Ηλείας μπήκε και στην παραγωγή γιαουρτιού με γιαούρτι στραγγιστό 10% και 2% και αγελαδινό με 3,7% λιπαρά.

Τα προϊόντα της» Φάρμας» διακινούνται με ιδιόκτητα φορτηγά στις τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Πάτρας. Η δε ανταπόκριση από τους τοπικούς καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, επισημαίνει στην Agrenda ένας εκ των ιδιοκτητών, ο κ. Κώστας Τσάκωνας. Στις εγκαταστάσεις της διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας – παστερίωσης και τυποποίησης καθώς επίσης και ψυγεία αλλά και αποθηκευτικούς χώρους.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων πέρα από τα στενά όρια της Ηλείας και της Πάτρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, πάντως δεν αποκλείεται μελλοντικά η επέκταση και σε άλλα κεντρικά σημεία της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι ένας από τους στόχους της γαλακτοκομικής μονάδας επετεύχθη που είναι η αύξηση της παραγωγής. Ήδη, από τα πρώτα της βήματα, η Φάρμα Ηλείας κατάφερε να διπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή της από τους τρεις στους έξι τόνους.

Φυσικό Προϊόν
Το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης όπως το γιαούρτι, το ξυνόγαλα και το αριάνι, είναι ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν. Προέρχεται από γάλα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με σπόρους κεφίρ, μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη.

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια, ζύμες, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλήρως ισορροπημένη τροφή και συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά. Από τις καλύτερες προβιοτικές και αντιοξειδωτικές τροφές, επιδρά σε ολόκληρο το σώμα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος. Συνιστάται σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους και είναι ιδανικό σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Ταγκαλάκη Έλενα

Πηγή:www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου