18 Μαΐ 2013

Θωμάς Κουτσουπιάς: Oι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν πρέπει να φορολογηθούν για τα χωράφια τους.


Το τεράστιο λάθος της κυβέρνησης, η ανάγκη για μια Εθνική Πολιτική Γης και η ευκαιρία που χάνεται. Οι πρώτες αντιδράσεις των πραγματικών αγροτών. Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Η επίλυση των προβλημάτων των αγροτών ισούται με τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας μας και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας στην ολότητά της. Τα χέρσα χωράφια, που στην Αιτ/νία τουλάχιστον αντικρίζουμε παντού γύρω μας, σηματοδοτούν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα: Χωρίς καλλιέργεια δεν υπάρχει παραγωγή και χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει τίποτε. Ούτε εργάτες γης, άρα η ανεργία και η υποαπασχόληση αποκτά δραματικές διαστάσεις, ούτε βάση
διαπραγμάτευσης, ούτε βεβαίως η κατεύθυνση για την κατανομή και την ορθολογικό τω τρόπω κινητοποίηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Ο ανενεργός αγροτικός πληθυσμός, είναι μέγεθος ικανό από μόνο του να οδηγήσει στην περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα, νέα αγροτική μεταρρύθμιση. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται η ύπαιθρος για να ανακάμψει, είναι μια νέα Εθνική Πολιτική Γης. Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αυτό δεν είναι ανέφικτο, αφού οι πολιτικές χαράσσονται μεν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε κράτος μέλος όμως μπορεί να έχει την δική του, Εθνική Πολιτική. Εθνική Πολιτική Γης έχει η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία… Γιατί όχι η Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό τίθεται χρόνια, καμία κυβέρνηση όμως και κανένας υπουργός δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να δώσει απάντηση. Αντ’ αυτού, έρχεται τώρα η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση να φορολογήσει τα αγροτεμάχια… κι αυτά όχι κατά τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο για συγκέντρωση του εθνικού πλούτου της καλλιεργήσιμης γης σ’ αυτούς που πραγματικά θέλουν να παράγουν, αλλά κατά τη συνήθη πρακτική της συγκέντρωσης χρημάτων, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Ο νέος φόρος θα ισχύσει απ’ το 2014 και το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει φόρο 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσον όρο, με κλιμάκωση που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ το στρέμμα!!!

Η κλιμάκωση θα γίνεται ανάλογα με το είδος, τη θέση του ακινήτου (πρόσοψη σε δρόμο ή εθνική οδό, απόσταση από τη θάλασσα, ορεινή, πεδινή ή τουριστική περιοχή κ.ά.), αλλά και την οικοδομησιμότητά του.

Θα πρέπει να τονιστεί πως για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ισχύσουν μειωμένοι συντελεστές με ανώτατο όριο έκτασης τα 20 στρέμματα. Από τα εκτός σχεδίου υπολογίζεται να εισπραχθούν περίπου 800 εκ. ευρώ, από τα αστικά ακίνητα 1,5 δις ευρώ και από τα ακίνητα των επιχειρήσεων 500 εκ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν για τον ενιαίο φόρο θα υπάρξει αφορολόγητο όριο, οι κλίμακες και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου για τη συνολική ακίνητη περιουσία. Φαίνεται πάντως ότι για τις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις θα ισχύουν σημαντικά μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές και όχι αφορολόγητο όριο στρεμμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εκτάσεις που έχουν καταγραφεί φθάνουν τα 66,5 εκατ. στρέμματα.

Η φορολόγηση των εκτάσεων γης εκτός σχεδίου, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, αποφασίστηκε να ξεκινήσει από το 2015. Για το σκοπό αυτό, οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα κληθούν να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά σε ένα ανασχεδιασμένο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9, μέσω του οποίου θα υποχρεωθούν να αναγράψουν πολύ περισσότερα περιγραφικά στοιχεία από αυτό που περιλαμβάνει το Ε9 στη σημερινή του μορφή, ώστε να καταστεί δυνατός ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών τους. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του νέου αναμορφωμένου Ε9 για τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις θα εκπνεύσει στις 31 Αυγούστου 2013.

Όπως και να ‘χει, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έρχεται απλώς να αυξήσει το κόστος παραγωγής και να δημιουργήσει νέα αναχώματα. Αντί να υποστηρίξει, αντί να ενθαρρύνει τους αγρότες και να ενισχύσει τον πρωτογεννή τομέα, που είναι και η βάση της οικονομίας, φορολογώντας συλλήβδην τα αγροτεμάχια, δημιουργεί νέα αντικίνητρα για τους αγρότες. Ζητήσαμε το σχόλιο του προέδρου της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος και υπήρξε ξεκάθαρος: «Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν πρέπει να φορολογηθούν για τα χωράφια τους ούτε με ένα ευρώ, διότι αυτό θα προστεθεί στο ούτως ή άλλως δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Το κράτος πρέπει να αποφασίσει: θέλει ή όχι παραγωγή; Νομίζω πως δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία του πρωτογενούς τομέα… Να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια των ετεροεπαγγελματιών και δη εκείνων που τα κατέχουν χωρίς να τα καλλιεργούν. Αυτό που πάντα έλεγα είναι πως η γη πρέπει να περάσει στα χέρια εκείνων που την καλλιεργούν. Είναι έγκλημα να μένουν τεράστιες ακαλλιέργητες εκτάσεις, πόσο μάλλον σήμερα, και την ίδια στιγμή ο Έλληνας αγρότης να προσπαθεί με πέντε και με δέκα στρέμματα να ανταγωνιστεί τον Ολλανδό, τον Γάλλο ή τον Βούλγαρο ακόμη με τα 300 και τα 200 στρέμματα. Δεν αντιδικούμε με κανέναν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το να φορολογηθούν τώρα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι τεράστιο λάθος. Και θα αντιδράσουμε».

Με την παραπάνω άποψη, αυτή που στον πυρήνα της έχει το πρόβλημα του κλήρου στη χώρα μας (του κατακερματισμού και της ανάγκης διόρθωσης της έγγειας ιδιοκτησίας) συμφωνεί… ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θυμίζουμε, όταν ανήμερα του Αγίου Χριστοφόρου είχε προ ετών επισκεφθεί το Αγρίνιο, κάτι ανάλογο είχε πει. Το «η γη σ’ αυτούς που την καλλιεργούν» άλλωστε αποτέλεσε το σύνθημα πολλών αγροτικών κινημάτων σ’ όλο τον κόσμο και σε διάφορες ιστορικές περιόδους… Όσο για την επικείμενη αδιάκριτη φορολόγηση με σκόντο στους κατέχοντες έως 20 στρέμματα, το μόνο που ως «Συνείδηση» έχουμε να συμπληρώσουμε, είναι πως ο μεγαλογιατρός που έχει κληρονομιά απ’ τον πατέρα του ένα χωραφάκι, που ενδεχομένως ούτε στο χάρτη δεν ξέρει πού πέφτει, θα έχει να πληρώσει το φόρο… Ο πραγματικός, φτωχός αγρότης… αμφιβάλλουμε.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς επιμένει πως οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν πρέπει να φορολογηθούν για τα χωράφια τους. Αντιθέτως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αυξήσουν τη γη τους και να γίνουν οι Έλληνες αγρότες ανταγωνιστικοί.

Πηγή: εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου